Sun Myung Moon, fondatorul controversatei Biserici a Unificarii, care a devenit un vast imperiu economic si cunoscuta si sub numele de "secta Moon", a murit in noaptea de duminica spre luni la Seul la varsta de 92 de ani, a anuntat purtatorul de cuvant al organizatiei religioase, potrivit AFP.

Sun Myung Moon sarbatorindu-si implinirea a 91 de aniFoto: Reuters

Miliardarul sud-coreean fusese spitalizat de peste doua saptamani pentru complicatii provocate de o pneumonie. Biserica Unificarii a anuntat vineri, citandu-i pe medici, ca Sun Myung Moon a intrat intr-o "faza ireversibila".

Organizatia religioasa pe care Sun Myung Moon a fondat-o in 1954 este una dintre cele mai controversate din lume si este considerata o secta in numeroase tari. Ea este cunoscuta pentru organizarea unor ceremonii colective de casatorie a mii de cupluri. Ramificatiile acesteia in lumea afacerilor merg de la firme in sectorul constructiilor si pana la educatie si presa, ca de exemplu Washington Times, incluzand companii in domeniul alimentar, inginerie si chiar o uzina de automobile in Coreea de Nord, noteaza AFP, citat de Mediafax.

Sun Myung Moon provine dintr-o familie de agricultori, dintr-o zona aflata in prezent pe teritoriul Coreei de Nord. El a dat asigurari ca, la varsta de 15 ani, a avut o viziune a lui Isus Cristos care l-a indemnat sa ii continue misiunea intrerupta prin crucificare.

Organizatia fondata de acesta revendica aproximativ trei milioane de credinciosi in aproximativ 200 de tari, care il numesc "Adevaratul Tata" si il considera "singurul si unicul Mesia din istoria umana".

"Era surmenat in ultimele luni deoarece, in pofida varstei, a mers in fiecare luna in Statele Unite", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Bisericii Unificarii, care a confirmat moartea acestuia, anuntata de catre agentia sud-coreeana de presa Yonhap.

Sun Myung Moon a lasat 14 orfani, iar cel mai mic dintre cei sapte fii ai sai, Hyung Jin Moon, a preluat conducerea Bisericii Unificarii in 2008, la varsta de 28 de ani.