Fortele americane au anuntat ca au suspendat antrenarea noilor recruti afgani din politie, pentru a se face anchete privitoare la posibile legaturi ale acestora cu talbianii, relateaza BBC.

Masura vine dupa o serie de incidente in care soldati traini au fost ucisi de afgani in uniforma de soldati sau politisti. Suspendarea va permite fortelor americane speciale sa reevalueze fortele din politia locala.

In prezent, fortele speciale americane au in jur de 1.000 de politisti afgani pe care ii antreneaza.

Purtatorul de cuvant american a declarat ca antrenamentele au fost suspendate timp de doua luni. El a precizat ca operatiunile cu afganii deja pregatiti vor continua, precum si procesul de recrutare de noi ucenici.

Miercuri au fost ucisi trei soldati australieni de catre un barbat in uniforma de armata afgana.

In prezent, circa 130.000 de soldati NATO se lupta cu insurgentii in Afganistan, alaturi de 350.000 de afgani. Circa 45 de soldati din trupele coalitiei, cei mai multi americani, au fost ucisi in peste 30 de atacuri supranumite "verde-contra-albastru", termen care se refera se sistemul de codificare pe culori folosit de armata americana - fortele NATO sunt albastre, cele afgane sunt verzi.

Talibanii au recrutat membrii din securitatea afgana, anuntand public ca atacurile din interior fac parte din strategia lor impotriva fortelor NATO.