Cardinalul italian Carlo Maria Martini, care a fost in trecut considerat ca o posibila alegere pentru Papa, a afirmat despre Biserica Romano Catolica, intr-un interviu publicat la o zi dupa moartea sa, ca este "cu 200 de ani in urma" vremurilor actuale, relateaza BBC.

Cardinalul a decedat vineri, la varsta de 85 de ani. Cotidianul italian Corriere della Sera a publicat interviul inregistrat in august, in care acesta spune: "Biserca este obosita. Camerele noastre de rugaciune sunt goale".

Potrivit Reuters, Martini a fost, in 2005, favoritul progresistilor de la Vatican pentru a deveni Suvern Pontif dupa moartea lui Papa Ioan Paul al II-lea. Un intelectual iezuit care vorbea 11 limbi straine, el a provocat nemultimirea unor membrii conservatori ai clerului.

Martini a indemnat Biserica sa isi recunoasca erorile si sa porneasca pe un drum radical de schimbare, incepand cu Suveranul Pontif.

Mii de oameni au venit sa ii aduca ultimul omagiu cardinului la catedrala din Milano, unde acesta a fost arhiepiscop timp de peste 20 de ani. Respectatul cardinal a fost in mai multe randuri critic in scrierile sale la adresa Bisericii.

"Cultura noastra a imbatranit, bisericile sunt mari si goale, iar birocratia bisericii creste, riturile religioase si vesmintele sunt pompoase", a spus el in interviul acordat unui preot in urma cu mai putin de o luna.

El a declarat ca, daca Biserca nu adopta o atitudine mai generoasa catre persoanele divortate, va pierde credinta generatiilor viitoare. Potrivit cardinalului, problema nu este daca cei din cupluri divortate se pot impartasi, ci cum poate ajuta Biserica in situatii familiale complexe.

Martini s-a exprimat si in favoarea prezervativului, ca "raul cel mai mic".