Candidatii la functia de judecator, procuror sau ofiter de urmarire penala din Republica Moldova ar putea fi testati la poligraf inainte de a fi angajati. Totodata, magistratii moldoveni vor trebui sa treaca si testul integritatii, scrie portalul de stiri Unimedia.info, care informeaza ca doua proiecte in acest sens vor fi prezentate in aceasta toamna de catre ministrul Justitiei de la Chisinau, Oleg Efrim.

In cadrul unei intrevederi avute cu seful delegatiei Uniunii Europene in Republica Moldova, Dirk Schuebel, ministrul moldovean al Justitiei a declarat ca va inainta un nou pachet de initiative legislative in concordanta cu Strategia de Reforma in Sectorul Justitiei si a Planului de Actiuni pentru implementarea acesteia, cu privire la masurile de combatere a coruptiei.

De asemenea, Efrim a spus ca urmeaza sa fie elaborate o serie de amendamente care sa asigure certitudinea dobandirii legale a averilor detinute de judecatori si alti functionari publici, cum ar fi obligatia de a demonstra originea averii dobandite sau interdictia de a folosi timp indelungat proprietati ce nu sunt inregistrate pe numele acestora.

La randul sau, oficialul european a salutat eforturile Ministerului Justitiei din R. Moldova, in special pe cele depuse in domeniul luptei anticoruptie, scotand in evidenta problema imunitatii si a evaluarii performantelor judecatorilor, mentioneaza sursa citata.

In context, cei doi oficiali si-au manifestat convingerea ca sursele alocate de Uniunea Europeana vor creste considerabil in 2013, urmand ca pana la sfarsitul acestui an sectorul Justitiei din Moldova sa beneficieze de primele 10 milioane de euro in calitate de asistenta tehnica, mai arata Unimedia.info.