Un membru al echipei Navy Seals care a participat la raidul impotriva lui Osama bin Laden in mai 2011 ofera, intr-o carte care urmeaza sa fie publicata, o derulare a operatiunii care contrazice detaliile dezvaluite de autoritatile americane dupa aceasta operatiune esentiala pentru mandatul de presedinte al lui Barack Obama, relateaza AFP.

Imagini inedite cu Osama bin LadenFoto: Reuters

In "No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission That Killed Osama bin Laden", a carei lansare a fost devansata de la 11 la 4 septembrie, sub pseudonimul Mark Bowen, militarul povesteste in detalii operatiunea, in extrase care au fost publicate miercuri deu Huffington Post.

Liderul al-Qaeda a fost ucis in resedinta sa din Abbottabad (Pakistan) la inceputul lunii mai 2011. Administratia Obama a oferit in primele zile numeroase detalii ale raidului, potrivit carora acesta a incercat sa se opuna si a fost ucis in camera sa.

Owen ofera insa o versiune usor diferita. Militarul povesteste ca urca scarile spre camera lui bin Laden in urma unui alt membru al echipei, "cel putin cinci trepte de la podea", cand a auzit "focuri trase cu un amortizor. Bop, Bop". Colegul sau deschisese focul.

"Nu pot spune, de unde ma aflam, daca focurile si-au atins sau nu tinta". Omul al carui cap aparuse in cadrul usii "a disparut in camera intunecata", continua el.

O data intrat in camera, Mark Owen scrie ca a vazut sange si materie cerebrala scurgandu-se din capul acestuia, dar corpul bin Laden tresalta inca. Owen si un alt membru al Navy Seal au "indreptat vizoarele laser spre pieptul lui si au tras mai multe focuri" pana cand corpul nu a mai miscat.

"Nici macar nu se pregatise sa se apere. Le-a cerut adeptilor sai timp de decenii sa poarte veste sinucigase si sa intre cu avioanele in cladiri, dar nici macar nu a ridicat arma. In toate misiunile mele, am vazut adeseori acest fenomen. Cu cat o tinta este mai sus plasata pe lantul trofic, cu atat era mai las", scrie acesta.

Contrar primelor versiuni oerite, Owen spune ca membrii comandoului nu au deschis focul atunci cand se aflau in afara complexului. Nu a fost nicio lupta de 40 de mintute. Si nu este adevarat ca bin Laden a avut timp sa se uite in ochii nostri, povesteste el.

Owen, un militar in varsta de 36 de ani care a mai luat parte la o incercare anterioara, in 2007, de capturare a lui bin Laden si care a fost implicat in eroica operatiune din 2009 de eliberare a capitanului Richard Phillips din mainile piratilor somalezi, are cuvinte critice la adresa presedintelui Barack Obama.

Desi il lauda pe presedinte pentru faptul ca avut curajul sa dea unda verde acestei operatiuni riscante, Owen spune ca membrii comandoului au glumit ca Barack Obama isi va asuma meritul pentru succesul lor. In a doua noapte petrecuta in Afghanistan, in asteptarea ordinului final, asezati in jurul unui foc, soldatii se intrebau care actor de la Hollywood le va juca rolul, iar un militar a spus: "Si il vom avea cu siguranta reales pe Obama. Pot sa-l vad de acum, vorbind despre cum l-a ucis el pe bin Laden", spune Owen.

El povesteste ca, atunci cand au fost primit de Barack Obama la Casa Alba, presedintele le-a promis ca ii va invita din nou pentru a bea o bere impreuna.

"Nu am mai primit niciodata telefonul sa bem o bere la Casa Alba". Glumind cu un alt coleg de la SEAL, i-a spus: "Hei, ai mai auzit ceva de berea aia?". Acesta a replicat: "Ai crezut tampeniile alea. Fac pariu ca si tu ai votat pentru schimbare, fraiere".

Interogati de AFP, oficiali americani au refuzat sa revina asupra detaliilor operatiunii.

"bin Laden era dezarmat, intr-adevar. Dar echipa tocmai iesea dintr-un schimb de cofuri (...). Apoi, a fost aceasta persoana (bin Laden, n.r.) care a scos capul prin usa", a recunoscut totusi un oficial al Apararii.

Asezat pe cadavrul lui bin Laden

bin Laden era dezarmat dar nu a fost vorba in niciun caz de o excutie, spune autorul. O pusa de asalt Kalashnikov si un pistol rusesc neincarcate au fost gasite in camera.

Un element care s-a putea dovedi stanjenitor pentru Statele Unite, care au sustinut ca au tratat cu respect ramasitele lui Osama bin Laden: Mark Owen povesteste ca un membru al comandoului s-a asezat pe corpul liderului al-Qaeda intins pe podeau elicopterului, in timpul zborului de intoarcere.

Unul dintre cele doua aparate Blackhwaks modificate s-a accidentat in timpul operatiunii, iar soldatii au fost nevoiti sa se inghesuie in aparatul ramas si nu se punea problema sa fie abandonat cadavrul inamicului numarul unu al Statelor Unite, care trebuia inca identificat formal.

Fara sa confirme realitatea acestui episod, un fost membru al trupelor de elita a explicat pentru AFP ca se intampla ca membrii fortelor speciale sa se aseze pe cadavrele colegilor lor in cazul in care se confrunta cu lipsa de spatiu. In opinia sa, nu este vorba in niciun caz de lipsa de respect pentru ramasitele acestora, ci pur si simplu de constrangeri logistice.

Contrar reglementarilor pentru militari, cartea nu a fost supusa aprobarii nici a Pentagonului, nici a CIA inainte de publicare, pentru a se asigura ca nu sunt dezvaluite elemente secrete.

Editura Dutton, care se asteapta la un best-seller, a subliniat ca lucrarea a fost analizata de "un fost avocat al fortelor speciale".

Pentagonul si CIA au obtinut insa o copie si aceasta era inca analizata miercuri, potrivit locotenent-colonelului Stephen Warren, un purtator de cuvant al Pentagonului.