Presedintele sirian Bashar al-Assad se declara decis sa invinga rebeliunea din tara, admitand insa ca pentru acest lucru va fi nevoie de timp, si respinge ideea crearii unor zone tampon pentru protejarea refugiatilor, potrivit unor extrase dintr-un interviu care va fi difuzat miercuri seara, relateaza AFP.

"Pot rezuma intr-o singura fraza: progresam, situatia pe teren este mai buna dar nu am castigat inca, va mai fi nevoie de timp", spune acesta, in interviul acordat postului privat de televiziune pro-putere Ad-Dunia, si care va fi difuzat integral in aceasta seara.

Assad a caracterizat drept "nerealista" crearea de zone tampon in Siria, evocate de occidentali si de Turcia, si care va figura pe ordinea de zi a unei reuniuni ministeriale a Consiliului de Securitate al ONU, joi.

Presedintele francez Francois Hollande a afirmat luni ca Franta lucreaza alaturi de partenerii sai pentru crearea de zone tampon, dar ministrul sau de Externe Laurent Fabius a recunoscut miercuri ca aplicarea acestora este foarte complicata si necesita in special impunerea unei zone de excluziune aeriana partiala.

Astfel de masuri vor necesita o rezolutie a Consiliului de Securitate, unde Rusia si China, aliate cu regimul Assad, blocheaza orice rezolutie care presupune ingerinte in afacerile siriene.

Turcia, care gazduieste zeci de mii de refugiati sirieni, si-a exprimat speranta ca o astfel de decizie va fi adoptata.

In interviul citat, Assad a minimizat dezertarile din regimul sau, apreciind ca acum tara este "curatata" de persoane lipsite de patriotism.

"Patriotii si oamenii de bine nu fug, nu isi parasesc tara. In cele din urma, aceasta actiune este pozitiva, este o operatiune de auto-curatire a statului si a natiunii in general", a spus el.

Printre dezertarile cele mai spectaculoase figureaza cea a premierului Riad Hijab si a generalului Manaf Tlass, prieten din copilarie cu presedintele sirian.

Assad, care spune ca se bucura de sprijinul majoritatii populatiei, afirma ca "in ciuda numeroaselor erori, exista o legatura solida" intre regim si poporul sirian.