Uraganul Isaac a atins coasta americana in extrema sud-estica a statului Louisiana, au anuntat marti seara meteorologii Centrului american de supraveghere a uraganelor (NHC), potrivit Mediafax.

"Rafale puternice de vant si valuri periculoase de-a lungul coastei din nordul golfului" Mexic sunt asteptate, a precizat NHC. Isaac trebuie sa loveasca New Orleans in cursul noptii, la exact sapte ani de cand uraganul Katrina a devastat regiunea in cauza, provocand moartea a 1.800 de persoane.

Intr-un buletin de la ora 02:00 (ora Romaniei), o ora inainte ca uraganul sa atinga coasta, NHC raporta valuri de pana la 2,40 de metri pe coastele Louisianei, Mississippi si Florida.

Barack Obama a decretat marti stare de urgenta in Mississippi, asa cum a facut luni pentru Louisiana, cu scopul de a permite mobilizarea resurselor statului federal pentru a veni in ajutorul autoritatilor locale.

Autoritatile statelor Alabama, Louisiana si Mississippi au decretat la randul lor stare de urgenta de duminica.

Isaac are particularitatea de a avansa "lent" astfel incat autoritatile se tem de inundatii puternice cu precipitatii de 25 pana la 40 de centrimetri "sau chiar mai mult", a declarat pentru presa primarul New Orleans, Mitch Landrieu.

Nu este vorba de un uragan de categoria a treia precum Katrina insa "un uragan de categoria 1 cu o asemenea forta, rafale de vant de la 135 la 160 de kilometri pe ora, este destul de mare pentru a ne lovi greu daca nu suntem pregatiti", a prevenit primarul.