Pisica din Downing Street, Larry, a prins un soarece, a anuntat marti, triumfal, serviciul de presa al premierului britanic David Cameron, in conditiile in care felina este cunoscuta pentru lipsa de interes in astfel de activitati, de cand a ajuns la resedinta oficiala a primului ministru, anul trecut, relateaza AFP.

Larry the CatFoto: Reuters

"Pot sa confirm ca pisica a ucis un soarece in aceasta dimineata", a declarat un purtator de cuvant din Downing Street.

Larry, in varsta de cinci ani, o pisica mare in culori alb si gri, a fost salvat in februarie 2011 dintr-un adapost pentru pisici din Londra, avand o reputatie foarte buna de vanator. Insa, chiar daca David Cameron declarase la BBC ca motanul ucisese trei soareci in cateva luni, ritmul sau de activitate pare sa fi slabit rapid.

Pana la punctul in care Cameron insusi a fost nevoit, in timpul unui dineu de lucru guvernamental la Downing Street, sa arunce cu o furculita in directia unui soarece. "Dar unde e Larry?", a ironizat, la acel moment, ministrul muncii, Iain Duncan Smith.

Premierul s-a decis sa apeleze la serviciile lui Larry dupa ce televiziunile britanice au difuzat in prime-time imagini cu un sobolan care mergea pe trotuarul din Downing Street.

Lenea lui Larry a starnit comentarii potrivit carora premierul britanic ar putea renunta la serviciile sale. Dar acesta a anuntat in noiembrie ca Larry va fi pastrat indiferent de cati soareci va prinde, in conditiile in care "aduce o mare bucurie multor oameni".

Si rabdarea pare sa fi dat roade, Larry ucigand soarecele chiar in ziua in care un deputat conservator i-a cerut premierului Cameron sa dea dovada ca este "un barbat, si nu un fricos" ("The Prime Minister must ask himself whether he is man or mouse"), intr-un dosar privind constructia unei a treia piste la aeroportul londonez Heathrow.

Or, englezii folosesc pentru cuvantul fricos si "mouse", soarece. "Singurul soarece mort la Downing Street este cel pe care Larry l-a prins in aceasta dimineata", a comentat purtatorul de cuvant.