Furtuna tropicala Isaac s-a transformat in uragan de categoria 1, marti, si se indreapta direct spre orasul New Orleans, unde ar putea ajunge la sfarsitul zilei, la exact sapte ani de cand uraganul Katrina, de categoria 3, a devastat acest oras, relateaza AFP.

Furtuna tropicala Isaac in Golful MexicFoto: Reuters

"Potrivit informatiilor de care dispunem, Isaac a atins statutul de uragan" la ora 16.20 GMT (19.20, ora Romaniei), cand viteza vantului a atins 120 kilometri pe ora, mentioneaza un comunicat postat pe site-ul Centrului american pentru supravegherea uraganelor (NHC).

Anterior, NHC a anuntat ca furtuna tropicala Isaac urmeaza sa se transforme in uragan "in cursul zilei" de marti, pe masura ce se apropie de coastele statului american Louisiana (sudul Statelor Unite).

Isaac "urmeaza sa se transforme in uragan in cursul zilei", iar rafalele sale se vor intensifica inainte sa atinga orasul New Orleans, amenintat in continuare de inundatii puternice, a precizat NHC in buletinul pe care l-a emis la ora 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei).

"Se inregistreaza o crestere importanta a nivelului apelor si riscuri de inundatii pe coasta de nord a Golfului Mexic", a reafirmat NHC care, in buletinul emis anterior anunta ca furtuna Isaac este "pe punctul" de a se transforma in uragan.

La ora 12.00 GMT, furtuna se situa la aproximativ 170 de kilometri sud de gura de varsare a fluviului Mississippi si se deplasa catre nord-vest, cu rafale de vant de 110 kilometri pe ora, dar care prezentau intensificari importante, potrivit NHC.

Centrul furtunii va ajunge pe coasta statului Louisiana sau va fi aproape de aceasta candva intre marti seara (ora locala) si miercuri dimineata, afirma NHC, al carui sediu se afla la Miami (statul Florida).

Conform previziunilor, furtuna ar putea sa provoace valuri puternice de pana la 3,6 metri inaltime pe coastele din sud-estul statelor Louisiana si Mississippi. De asemenea, ploile ar putea aduce pana la 51 de cemtimetri de apa in aceste regiuni, precum si in sudul statelor Alabama si Florida.

Dupa sapte ani, furtuna ar putea lovi chiar in aceeasi zi ca si uraganul Katrina, care a lovit New Orleans la 29 august 2005, producand una dintre cele mai grave catastrofe naturale din istoria Statelor Unite si omorand aproximativ 1.800 de persoane.