Autoritatile afghane acuza talibanii ca au decapitat 17 civili care participau duminica seara la o petrecere cu muzica si dans, in sudul tarii, relateaza AFP.

15 barbati si 2 femei au decapitati in timpul unei sarbatori care avea loc in satul Musa Qala, in provincia Helmand, cunoscuta drept un bastion traditional al rebeliunii talibane.

"Este mana talibanilor", a declarat purtatorul de cuvant al autoritatilor provinciale Daud Ahmadi.

Atacul nu a fost revendicat.

In perioada in care s-au aflat la putere (1996-2001), talibanii au interzis si petrecerile si recurgeau in mod regulat la executii publice.

Un oficial local a afirmat, sub protectia anonimatului, ca cele doua femei ucise ar putea fi dansatoare provenite dintr-un trib local, solicitate in mod frecvent pentru a participa la petreceri in regiune.

Talibanii, alungati de la putere la finele lui 2001 de o coalitie internationala condusa de Statele Unite, au fost acuzati de mai multe ori in trecut de decapitarea civililor banuiti ca ar fi spioni.

Cateva ore mai tarziu, luni dimineata, intr-un alt district din Helmand, talibanii au atacat un post militar si au ucis zece soldati afghani, potrivit autoritatilor locale, care au evocat un complot organizat de soldati infiltrati.

El a acuzat o inflitrare si in Laghman, provincie din est apropiata de capitala Kabul, unde fortele ISAF au fost victima unui nou atac lansat de un soldat afghan.

"Un membru al armatei nationale afghane a intors arma impotriva soldatilor ISAF, ucigand doi dintre ei", a anuntat un purtator de cuvant al coalitiei internationale. "Atacatorul a fost ucis de soldatii ISAF", a adaugat acesta.

Acest incident aduce la 42 numarul soldatilor NATO ucisi de soldati sau de politisti afghani.

Cresterea acestor "atacuri din interior" ingrijoreaza in mod deosebit Statele Unite, care conduc ISAF, si guvernul afghan, ale carui trupe ar trebui sa preia controlul asupra tarii de la forta internationala si sa asigure securitatea in Afghanistan, pana la finele lui 2014.