Preturile produselor agricole "vor ramane ridicate si vor cunoaste o volatilitate mare in urmatorii zece ani", a declarat directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva, recomandand astfel constituirea unor stocuri nationale de produse alimentare de baza, relateaza AFP.

"Pentru a-si asigura securitatea alimentara si pentru a face fata cresterilor de preturi, fiecare tara ar trebui sa isi dezvolte stocuri care sa-i acopere intre o saptamana si o luna nevoile sale", a afirmat directorul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) intr-un interviu acordat cotidianului Le Monde, publicat luni.

In ciuda acestui context dificil, Graziano da Silva considera ca situatia actuala este "complet diferita" de cea din 2007-2008. Printre elementele esentiale de stabilitate directorul organizatiei a evocat stabilitatea preturilor orezului si importanta stocurilor.

"Dar, doua treimi dintre oamenii despre care FAO considera ca traiesc in insecuritate alimentara se intalnesc in Asia si hrana lor depinde de orez", spune el.

Totodata, da Silva precizeaza ca, dupa introducerea sistemului de informatii privind pietele agricole (AMIS), coordonarea dintre principalele tari s-a imbunatatit considerabil.

Acest sistem a fost lansat sub presedintia franceza a G20 si a facut ca functionarea pietelor sa fie mai transparenta.

El a reamintit ca tarile discuta in prezent despre posibilitatea convocarii unui forum de reactie rapida. "Prima convocare a acestul forum nu trebuie interpretata ca un semn de panica, ci ca o dorinta de a asigura o mai buna coordonare", a adaugat acesta.

Luni, Franta, tara care prezideaza forumul de reactie rapida al G20, Statele Unite, care o vor succeda in aceasta functie de la 2 octombrie, si Mexicul, care prezideaza in prezent grupul celor mai puternice 20 de economii ale planetei, au tinut o teleconferinta referitoare la acest subiect.

Cu privire la influenta biocarburantilor asupra cresterii preturilor, Graziano de Silva a mentionat ca ar trebui sa nu se utilizeze "porumbul sau oleaginoasele pentru productia biocarburantilor".

Pentru acesta, politicile care favorizeaza utilizarea biocarburantilor nu sunt totusi o eroare, pentru ca "avem nevoie de ei in viitor, dar (ar trebui folositi) biocarburanti de a doua sau de a treia generatie, care nu vor fi pe baza de cereale".