Mark David Chapman, ucigasul lui John Lennon, va ramane in inchisoare, dupa ce comisia de evaluare i-a respins cererea de eliberare conditionata pentru a saptea oara, a anuntat joi departamentul pentru corectie din New York, potrivit Reuters.

Mark David ChapmanFoto: Agerpres

"In ciuda eforturilor pozitive din perioada de detentie, eliberarea la acest moment ar submina respectul pentru lege si ar tinde sa trivializeze tragica pierdere pe care ai cauzat-o ca rezultat al acestei crime ingrozitoare, neprovocate, violente, reci si calculate", i-a scris membru al comisiei lui Chapman

Chapman (57 ani) este incarcerat in inchisoarea de inalta securitate Wende din Alden, in statul american New York. El a fost condamnat in 1981 la o pedeapsa cu inchisoarea intre 20 de ani si detentie pe viata, dupa ce a pledat "vinovat" pentru crima fara premeditare.

Chapman a tras cinci focuri de arma asupra lui Lennon in 8 decembrie 1980, la 22:50, in timp ce acesta se intorcea acasa impreuna cu sotia lui, Yoko Ono.

John Lennon a fost declarat mort in spital la 23:15.

Aceasta este a saptea cerere de punere in libertate a lui Chapman din 2000, an in care a devenit eliberabil. Primele sase cereri din 2000, 2002, 2004, 2006, 2008 si 2010 au fost respinse toate.

Sotia lui Lennon, Yoko Ono, a cerut ca acesta sa ramana in spatele gratiilor, declarand ca se teme pentru siguranta sa si a fiilor sai, potrivit BBC.

Chapman, un fost paznic cu o istorie de boli mintale, sustine ca s-a convertit religios in inchisoare.

La cea mai recenta incercare a sa, in septembrie 2010, Chapman ar fi declarat, in fata comisiei, ca atunci cand a comis fapta "a crezut ca, prin uciderea lui John Lennon, voi deveni cineva. Nu gandeam normal. Am luat o decizie oribila de a pune capat vietii cuiva, din motive egoiste."

Comisia a respins atunci solicitarea motivand lipsa sa de consideratie pentru viata umana.