Cancelarul german Angela Merkel este asteptata miercuri, intr-o vizita la Chisinau, prima a unui sef al guvernului de la Berlin in Republica Moldova, in cadrul careia un subiect important de discutii il va constitui solutionarea conflictului transnistrean, transmite Agerpres.

Angela Merkel va sosi in Republica Moldova la ora 14.35 si va fi intampinata pe aeroportul international Chisinau de catre premierul Vlad Filat in cadrul unei ceremonii oficiale.

Potrivit mass-media de la Chisinau, vizita cancelarului german va incepe cu o scurta intrevedere cu premierul Filat, dupa care cei doi vor participa la sedinta comuna a delegatiilor oficiale ale celor doua state.

Angela Merkel si Vlad Filat se vor intalni apoi cu reprezentantii oamenilor de afaceri din Germania si Republica Moldova. Aceasta intalnire va fi urmata de o intrevedere a cancelarului german cu liderii fractiunilor parlamentare. Deocamdata, nu se stie daca la ea vor participa si reprezentantii Partidului Comunistilor.

In jurul orei 18:00 va avea loc o intalnire cu presedintele Nicolae Timofti, dupa care Angela Merkel va tine un discurs public la Palatul Republicii. Se asteapta ca unul din punctele cele mai importante in discursul Angelei Merkel sa fie consacrat diferendului transnistrean. Cancelarul german isi va incheia vizita la Chisinau in cursul serii cu o depunere de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant din centrul capitalei.

Seful interimar al reprezentantei diplomatice germane a mentionat anterior ca pe agenda discutiilor vor fi doua mari subiecte: apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana si reglementarea conflictului transnistrean. In ceea ce priveste o eventuala intalnire a cancelarului cu reprezentantii regiunii transnistrene, diplomatul a precizat ca in programul vizitei la Chisinau a cancelarului nu este prevazuta o intrevedere cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk.

Vizita cancelarului Angela Merkel la Chisinau a suscitat o serie de comentarii, noteaza Agerpres. Unii analisti sustin ca Germania ar sprijini ideea federalizarii Republicii Moldova, pozitie similara cu cea a Moscovei, in timp ce altii considera ca vizita cancelarului german va contribui la apropierea Moldovei de UE.

In contextul vizitei cancelarului german la Chisinau, autoritatile moldovene au luat masuri sporite de securitate. Circa 2000 de angajati ai politiei vor asigura ordinea publica in capitala. Alti zeci de agenti speciali din Republica Moldova si Germania vor asigura protectia membrilor delegatiei germane, iar lunetistii vor ocupa pozitii pe cele mai inalte cladiri.