Presedintele american Barack Obama a avertizat ca utilizarea sau circulatia armelor chimice de catre guvernul sirian ar reprezenta o ''linie rosie'', care ar putea declansa o eventuala interventie americana, relateaza The Telegraph.

Barack ObamaFoto: Reuters

Obama a declarat ca Bashar Al-Assad va avea de suferit ''consecinte importante'' in cazul in care va autoriza folosirea armelor chimice pentru a pune capat revoltelor impotriva regimului sau, violente care dureaza de 17 luni. Amenintarea armelor chimice ar putea ''schimba calculul'' in ceea ce priveste necesitatea de a interveni, a precizat presedintele american.

''Nu putem risca situatia in care armele chimice sau biologice sa cada in mainile oamenilor nepotriviti'', a afirmat Obama.

''Am fost foarte clari pentru regimul Assad cat si cu alti jucatori de pe teren, adica vom incepe sa intervenim in momentul in care vom vedea mai multe arme chimice utilizate sau puse in circulatie'', a avertizat liderul de la Casa Alba.

Guvernul condus de Assad a socat luna trecuta puterile occidentale in momentul in care a avertizat deschis ca va folosi o parte importanta din depozitele sale chimice, desi s-a insistat asupra faptului ca acestea vor fi folosite impotriva trupelor straine si nu in conflictul intern al Siriei.

Obama a declarat ca, avand in vedere situatia volatila de pe teren, nu poate fi ''absolut increzator'' ca armele Siriei se afla inca in siguranta, insa a asigurat ca SUA si aliatii sai monitorizeaza cu atentie locurile de depozitare ale armelor.

Avertismentul presedintelui Barack Obama vine dupa ce noul emisar ONU in Siria, Lakhbar Brahimi, a infuriat ambele parti implicate in conflictul sirian, dupa ce acesta a sugerat ca Siria se confrunta cu un razboi civil.