Politia din Ostrava (nord-estul Cehiei) a anuntat, sambata, ca a arestat la 10 august un recidivist ceh in varsta de 29 de ani, care pregatea cel mai probabil un atac cu bomba, fiind inspirat din actiunile extremistului de dreapta norvegian Anders Behring Breivik, relateaza AFP.

Politia a confiscat din apartamentul sau un important arsenal de arme, ce includea un pistol mitraliera, o bomba si material explozibil.

"Componentele sistemului exploziv erau operationale", a declarat seful politiei din Ostrava, Radovan Vojta, in cadrul unei conferinte de presa.

El a adaugat insa ca politia nu stie care era tinta atacului pregatit.

"Suntem abia la inceputul anchetei. Pentru moment, nu vrem sa publicam mai multe informatii", a declarat Vojta.

Potrivit acestuia, barbatul arestat simpatiza cu Breivik, deoarece folosea numele lui atunci cand comunica pe internet.

El a fost arestat in apartamentul sau de o unitate de interventie rapida. Arestarea a fost precedata de evacuarea a aproximativ 80 de locatari ai aceluiasi imobil.

Barbatul, a carui identitate nu a fost comunicata, a fost deja condamnat de cinci ori in trecut, pentru diverse infractiuni. In 2010, el a fost condamnat la sase luni cu suspendare pentru ca a detonat o bomba artizanala in fata unei statii de pompare a apei din Ostrava.

Potrivit vecinilor sai, contactati sambata de agentia CTK, barbatul nu este un militant de extrema dreapta, ci mai degraba un dezechilibrat psihic.

La 22 iulie 2011, extremistul norvegian Anders Behring Breivik a ucis opt persoane detonand o bomba in apropiere de sediul guvernului din Oslo, apoi a ucis alte 69 de persoane deschizand focul pe insula Utoeya, unde avea loc o scoala de vara a tinerilor laburisti.