Increderea rusilor in presedintele Vladimir Putin a scazut la un nivel record dupa alegerile prezidentiale din acest an, arata un sondaj publicat de Centrul independent Levada si citat de RIA Novosti. Mai putin de jumatate dintre rusi (48%) apreciaza performanta lui Putin ca presedinte, cu 12% mai putin decat in mai anul acesta, in timp ce 25% sunt nemultumiti de activitatea sa (fata de 21% in luna mai).

Vladimir PutinFoto: Agerpres/AP

Sondajul arata o scadere spectaculoasa a popularitatii lui Vladimir Putin comparativ cu primele doua mandate de presedinte, cand increderea in liderul rus era la aproximativ 65% si doar in jur de 15% dintre rusi se declarau nemultumiti de el. Popularitatea sa a atins un maxim istoric la sfarsitul anului 2008 (80%), cand doar 10% dintre rusi se declarau nemultumiti de el.

Precedentul minim record al popularitatii lui Vladimir Putin se inregistrase in iarna anului 2005 (55%).

Potrivit sondajului, 56% dintre rusi au obosit sa astepte evolutii pozitive din partea sefului statului. De asemenea, numarul rusilor se indoiesc de faptul ca Vladimir Putin are un rol semnificativ asupra a tot ceea ce se intampla a crescut: 53% dintre cetateni mai cred acum ca el are o influenta puternica, fata de 66% in mai anul acesta si 76% in aprilie 2008.

Sondajul Levada a fost realizat in perioada 10-13 august pe un esantion de 1.600 de cetateni si are o marja de eroare de 3,4%.