Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, care nu a ezitat sa laude epoca sovietica, si-a exprimat joi regretul ca nu mai exista termeni atat de puternici precum cel de "poporul sovietic" pentru a uni societatea, scrie AFP.

"In timpul perioadei sovietice, multe lucruri care au fost facute nu au fost foarte bune, dar si multe lucruri bune au fost inventate. Spre exemplu, exista conceptul de popor sovietic, o noua comunitate istorica", a declarat Putin, confruntat cu o miscare de contestare fara precedent de la ajungerea sa la putere, in 2000.

Vladimir Putin, ofiter KGB in epoca sovietica, este un nostalgic declarat fata de puterea tarii sale pe scena internationala la acea epoca.

In 2005, el a calificat disparitia URSS drept "cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului al XX-lea".

In decembrie 2011, prim ministru la acea vreme, si-a exprimat regretul ca autoritatile sovietice nu s-au luptat suficient pentru a apara "integritatea teritoriala" a URSS, care s-a prabusit in 1991.

In fine, atunci cand numerosi observatori l-au comparat, dupa decizia sa de a reveni la Kremlin in 2012, cu fostul lider sovietic Leonid Brejnev, purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus ca nu exista nicio rusine in asta.

Brejnev a ramas la putere 18 ani, pana la moartea sa, a ramas pentru numerosi rusi simbolul unei perioade de stagnare.