Presedintele israelian Shimon Peres a declarat joi ca este "limpede" ca Israelul nu poate ataca Iranul fara ajutorul Statelor Unite, intr-un interviu acordat unei televiziuni israeliene si citat de AFP.

Peres a adaugat ca este "convins" ca presedintele american Barack Obama isi va respecta angajamentele de a impiedica Iranul sa obtina arma nucleara.

"Este limpede pentru noi ca nu putem face asta singuri", a declarat presedintele israelian, intr-un interviu difuzat cu ocazia implinirii varstei de 89 de ani.

Presedintele are o functie onorifica si protocolara, decanul scenei politice il se bucura de o mare popularitate.

"Putem sa fortam (o operatiune militara), dar este clar pentru noi ca trebuie sa procedam de o maniera concertata cu America chiar daca este vorba de chestiuni de coordonare si de timp", a adaugat Peres, ale carui pozitii legate de dosarul nuclear iranian sunt considerate moderate.

In ultimele saptamani, si de o maniera mai insistenta in ultimele zile, presa israeliana a vehiculat declaratii sub protectia anonimatului potrivit carora o actiune militara israeliana impotriva programului nuclear ar fi iminenta.