Israelul este o "excrescenta" artificiala in Orientul Mijlociu si este sortit sa dispara, a apreciat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, inaintea manifestatiilor prevazute sa se desfasoare vineri pentru denuntarea statului evreu si sustinerea palestinienilor, relateaza AFP.

Ali KhameneiFoto: Agerpres

"Aceasta excrescenta sionista artificiala va disparea din peisaj", a dat asigurari ayatollahul Khamenei, intr-un discurs sustinut miercuri seara.

Manifestatiile de vineri vor fi "o lovitura dura pentru dusmanii islamului si ai Palestinei", a promis acesta, adaugand ca Iranul considera apararea cauzei palestiniene drept o "datorie religioasa".

Liderul suprem iranian a prezis de asemenea ca "steaua sperantei", care a stralucit deasupra Iranului in timpul revolutiei islamice si a razboiului impotriva Irakului (1980-1988), va straluci si deasupra Palestinei, iar "pamantul sau islamic" va reveni pentru totdeauna natiunii palestiniene.

"Ziua Qods" (Ierusalim, in limba araba), organizata in fiecare an de la revolutia islamica din 1979 in ultima vineri a lunii Ramadanului, intervine in acest an pe fondul tensiunilor dintre Iran si Israel.

Statul evreu, singura putere nucleara - nedeclarata oficial - din regiune, considera ca existenta sa ar fi amenintata daca Iranul ar dispune de bomba atomica. Si, in pofida dezmintirilor iraniene, tarile occidentale si Israelul acuza Teheranul ca disimuleaza o componenta militara prin programul sau nuclear asa-zis civil.