Justitia australiana a respins miercuri, definitiv, actiunile Philip Morris, British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International si Imperial Tobacco care contestau introducerea pachetelor uniforme de tigari pentru toate marcile, scrie AFP.

Incepand cu 1 decembrie, tigarile distribuite in Australia vor fi vandute in pachete cu design si forme identice, indiferent de marca.

"Este o victorie pentru toate familiile care au pierdut pe cineva in urma unei boli legate de tabagism", a afirmat ministrul Justitiei, Nicola Roxon.

"Este si un punct de cotitura pentru controlul tabagismului in intreaga lume. Guvernele din lumea intreaga vor urmari indeaproape ce se intampla in Australia si unele ar putea sa ne urmeze exemplul", a adaugat ea.

Ambalajele de un verde-oliv sumbru si acoperite cu mesaje-soc vor avea ca singur elemente distinctiv marca si numele produsului, scrise cu aceleasi caractere.

Producatorii de tutun contestau aceasta masura invocand dreptul de proprietate intelectuala si faptul ca pachetele vor putea fi mult mai usor contrafacute.

Aproximativ 15.000 de australieni mor in fiecare an din cauza bolilor legate de tabagism, ceea ce costa tara 31,5 miliarde de dolari australieni (23 miliarde euro), daca se iau in calcul costurile medicale si pierderea de productivitate.