Un submarin nuclear rusesc a operat nedetectat in ape teritoriale americane timp de cateva saptamani. Prezenta submarinului in Golful Mexic a fost confirmata intr-un raport al patrulei submarinelor, parte a Fortelor Navale americane, dupa ce a parasit regiunea, relateaza The Washington Free Bacon.

Submarinul de atac din clasa Akula, dotat cu rachete cu raza lunga si unul dintre cele mai silentioase submarine ale Rusiei, s-a aflat in Golful Mexic la sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie, in aceeasi perioada in care bombardiere strategice rusesti au patruns in spatiul aerian american in apropiere de Alaska si California, miscari ce evidentiaza puterea militara in crestere a Rusiei, scrie publicatia americana.

Raportul patrulei mai dezvaluie faptul ca unii oficiali americane sustin ca dotarile anti-submarin ale armatei americane sunt deficitare, in conditiile in care administratia Obama intentioneaza sa reduca bugetul pentru aparare cu mai mult de 487 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani.

Incursiunea neobservata a submarinului din clasa Akula in Golful Mexic reprezinta un motiv de ingrijorare, au precizat aceeasi oficiali americani. Contactat de publicatia americana, serviciul de presa al Fortelor Navale americane a refuzat sa comenteze.

"Trimiterea unui submarin cu propulsie nucleara in Golful Mexic - regiunea Caraibe este o alta actiune a presedintelui Putin prin care sa demonstreze ca Rusia este inca un jucator pe scena politico-militara mondiala", a declarat analistul Norman Polmar pentru The Washington Free Beacon.

"Ca si in cazul trimiterii unei unitati conduse de un crucisator nuclear in Caraibe, marina rusa ii ofera (presedintelui Putin -n.r.) un mijloc de «arata steagul», lucru pe care fortele aeriene si cele terestre rusesti nu il pot face", a mai declarat Polmar.