Justitia australiana a respins definitiv miercuri cererea de extradare in Ungaria a lui Karoly Zentai, un cetatean australian de origine ungara in varsta de 90 de ani, anchetat pentru crime de razboi comise in Budapesta in epoca nazista, scrie AFP.

Karoly Zentai este banuit ca ar fi unul dintre cei trei soldati ungari care au torturat si ucis un tanar evreu in varsta de 18 ani, Peter Balazs, la Budapesta, in 8 noiembrie 1944. Zentai era in acea perioada soldat in armata ungara, aliata a regimului nazist in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Sosit in Australia in 1950, Karoly Zentai - care a preluat numele englez Charles - este astazi cetatean australian si neaga acuzatiile.

Guvernul australian aprobase extradarea sa in 2009, dar aceasta masura a fost apoi anulata in prima instanta in 2010 si ulterior in apel, in 2011.

Inalta Curte, ale carei decizii sunt definitive, a apreciat ca Zentai nu poate fi extradat deoarece notiunea de crime de razboi nu exista in Ungaria la momentul acelei crime.

Arestat in 2005, el a fost eliberat sub cautiune in decembrie 2009.

Ernie Steiner, fiul acuzatului, afirma ca tatal sau este gata sa se prezinte in fata justitiei australiene, dar nu doreste sa fie extradat in Ungaria.

Budapesta a cerut extradarea sau dupa acuzatiile formulate de Centrul Simon Wiesenthal - care urmareste fostii nazisti in intreaga lume - si potrivit caruia acesta ar fi fugit in Germania dupa razboi declarandu-se refugiat.

Zentai figureaza pe lista celor mai cautati zece criminali nazisti ai Centrului Centre Simon Wiesenthal.