Rusia comemoreaza duminica 12 ani de la tragedia submarinului nuclear Kursk, care s-a scufundat in Marea Barents la 12 august 2000, toti cei 118 marinari aflati la bord pierzandu-si viata. Ceremonii comemorative se vor desfasura la toate bazele navale din Rusia, precum si in districtele militare, scrie The Voice of Russia. Navele si submarinele isi vor cobori drapelele in berna, iar un moment de reculegere va fi tinut la ora la care s-a produs tragicul accident. De asemenea, la Moscova sunt depuse coroane si flori la memorialul dedicat victimelor, in apropiere de Muzeul Central al Armatei.

Submarinul KurskFoto: Captura Youtube.com

Submarinul nuclear Kursk a naufragiat impreuna cu toti cei 118 membri ai echipajului pe 12 august 2000. Potrivit oficialilor rusi, submarinul efectua o serie de teste in Marea Barents, cand o torpila aflata la bordul navei a explodat. Tentativele de a contacta echipajul de pe Kursk au esuat, iar Rusia s-a declarat depasita de situatie. Desi a primit cu promptitudine oferte de ajutor din partea marilor puteri navale occidentale, Moscova a refuzat orice sprijin extern din motive de securitate.

Incercarile de a aduce la suprafata pe cei 118 marinari au fost abandonate timp de mai multe zile, din cauza vremii nefavorabile si a curentilor submarini deosebit de puternici. Cand operatiunile au fost reluate, sansele ca vreunul din marinari sa mai fie in viata scazusera dramatic. Dupa 7 zile de incercari de salvare, toti marinarii aflati la bord au fost declarati morti. Desi autoritatile sustin ca marinarii nu ar fi putut fi salvati, familiile victimelor acuza Moscova ca a actionat tardiv. Rudele spun ca marinarii care au supravietuit exploziei au mai trait 2 zile, timp in care ar fi putut fi salvati.

Scufundarea submarinului Kursk reprezinta o pagina neagra in primul mandat de presedinte al lui Vladimir Putin. El si-a atras la acea vreme numeroase critici pentru ca nu si-a intrerupt atunci vacanta la Soci.

Scufundarea lui Kursk este considerat cel mai mare dezastru al flotei militare ruse pe timp de pace. Kursk era unul dintre cele mai moderne submarine nucleare, mandria flotei rusesti. Dupa accident, marina rusa a scos torpila 65-76 Kit, cea care a explodat pe Kursk, din arsenalul submarinelor.