Intr-o tentativa disperata de a-si reduce deficitele, mari regiuni ale Spaniei, precum Madrid, Valencia sau Catalonia iau in calcul taxarea elevilor care isi aduc mancarea la scoala, provocand furia parintilor lor, sufocati deja de masurile de austeritate, scrie AFP.

In aceste regiuni, o taxa ar putea fi perceputa la intrarea in scoli pentru elevii care isi aduca mancarea de acasa, pentru a putea avea acces in salile de mese.

"Se va permite centrelor scolare sa dea unda verde intrarii caserolelor in scoala", explica Ignacio Gago Fornells, purtator de cuvant al ministerului Educatiei din regiunea Madrid.

"Pana in prezent acest lucru nu era permis, decat in cazuri exceptionale" precum alergiile alimentare, a adaugat acesta.

De la instalarea crizei, din ce in ce mai multi parinti economisesc bani si prefera sa-si trimita copiii cu pachetele la scoala. Aproximativ 60% din ce 324.000 de elevi din cele 791 de scoli publice din regiunea Madrid au luat masa la cantina in anul scolar 2011-2012.

Intre alte masuri de austeritate, ajutoarele pentru masa copiilor se vor reduce, in cazul regiunii Madrid, de la 29 de milioane la 16 milioane de euro, din cauza reducerilor bugetare drastice operate de regiuni pentru a-si reduce deficitele.

Catalonia a anuntat ca va cere pana la 3 euro pe zi pentru utilizarea cantinelor de catre copiii care vin cu mancarea de acasa.

Regiunea Valencia ia in calcul o masura similara.