Iranul a testat cu succes o versiune imbunatatita a rachetei balistice cu raza scurta de actiune Fateh 110. Racheta este dotata cu un nou sistem de ghidare, testele fiind menite sa verifice acuratetea rachetei, a anuntat sambara ministrul iranian al Apararii, Ahmad Vahidi, citat de Reuters.

Prezentarea noii rachete este menita sa evidentieze capacitatea Iranului de a lovi tinte din stramtoarea Ormuz in cazul in care este atacat. Inovatiile sunt facute in contextul in care Israelul a declarat ca ia in considerare posibilitatea unui atac militar asupra facilitatilor nucleare iraniene in cazul in care administratia de la Teheran nu ia masuri pentru a indeparta ingrijorarile marilor puteri cu privire la programul sau nuclear.

Guvernul de la Teheran a afirmat ca, in cazul in care este atacat, ar putea lovi baze israeliene si americane din zona. Totodata, Iranul a amenintat cu blocarea stramtorii Ormuz prin care se desfasoara circa 40% din tranzitul mondial al navelor care exporta petrol.

"Cu aceasta a patra generatie a rachetei Fateh 110, fortele armate din tara noastra dispun de capacitatea de a fixa si a distruge tinte terestre si maritime, sedii inamice, [...] depozite de munitie, radare si alte tinte", a declarat ministrul iranian al Apararii, Ahmad Vahidi, citat de agentia oiciala iraniana, IRNA.

Fara a mentiona cand a avut loc testul, Vahidi aprecizat ca acest tip de racheta are o raza de actiune de peste 300 de kilometri. Racheta ar putea atinge vecinii imediati, nave din zona stramtorii Ormuz precum si unitati energetice din Arabia Saudita ori Flota a 5-a americana stationata in Bahrain, subliniaza Reuters.

"Folosind noi metode de ghidaj, sistemele de lovire a tintei au fost instalate pe rachete iar in timpul testelor [...] a fost dovedita capacitatea lor de a lovi tinte fara deviatii", a declarat Vahidi adaugand ca "in cadrul programelor viitoare, toate rachetele construite de Ministerul Apararii vor fi dotate cu acest sistem."

Noua versiune de rachta este o arma "disuasiva", a dat asigurari ministrul iranian, avertizand ca "va fi utilizata impotriva celor care au intentii rele fata de Republica islamica Iran", precizeaza AFP.