Scriitorul american Gore Vidal, recunoscut pentru romanele si eseurile bazate pe observatii transante ale culturii, societatii si politicii americane, a incetat din viata marti, la varsta de 86 de ani, in casa sa din Los Angeles, din cauza complicatiilor cauzate de pneumonie, relateaza Reuters.

Gore Vidal in 2005Foto: Reuters

Gore Vidal este autorul a numeroase lucrari, printre care romanelor istorice "Burr", "Lincoln", "The Golden Age", "1876" si comedia "Myra Breckenridge".

Si-a inceput cariera literara la varsta de 19 ani, pe cand era soldat stationat in Alaska, cu romanul "Williwaw", bazat pe experientele sale din al Doilea Razboi Mondial. Al treilea roman publicat, "The City and the Pillar" (1948), in care aduce in discutie chestiunea homosexualitatii, i-a adus notorietate.

Site-ul oficial al scriitorului a confirmat decesul acestuia si a postta doua fotografii cu Vidal, una in care apare in uniforma militara in al Doilea Razboi Mondial si alta din 2006 and deja era unul dintre autorii cunoscuti si apreciati ai peisajului cultural american.

Gore Vidal este considerat unul dintre marii reprezentanti moderni ai literaturii americane. De-a lungul anilor a avut conflicte si chiar rivalitati cu alti giganti literari. Vidal il considera pe Ernest Hemingway o gluma si l-a comparat pe Truman Capote cu "un animal murdar care a reusit sa intre in casa". Insa cei mai faimosi dusmani literar ai lui Gore Vidal au fost William F. Buckley Jr. si Norman Mailer, pe care l-a asemanat intr-o ocazie cu Charles Manson.

Eugene Luther Vidal Jr. s-a nascut pe 3 octombrie 1925 la West Point, New York. Numele de Gore l-a preluat ulterior acesta fiind numele de familie al mamei sale. A crescut in Washington, DC, sub influenta bunicului sau, senatorul democrat din Oklahoma, Thomas Gore. Fostul vice presedinte Al Gore este un var indepartat al scriitorului. A manifestat din tinerete un interes pentru politica si de-a lungul vietii a incercat fara succes, de mai multe ori, sa obtina mandate politice in alegeri.