Statele Unite au criticat luni un avans al antisemitismului si al ostilitatii fata de musulmani in Europa, criticand in special legile impotriva purtarii valului islamic in Franta si Belgia, intr-un raport al Departamentului de Stat asupra libertatilor religioase in lume, citat de AFP.

In acest raport referitor la anul 2011, Washingtonul critica o "neta degradare" a libertatilor religioase in China si a criticat Egiptul pentru ca nu a pus capat atacurilor impotriva minoritatii crestine copte.

"Tarile europene sunt din ce in ce mai diverse din punct de vedere etnic, rasial si religios. Aceste evolutii demografice sunt insotite cateodata de o crestere a xenofobiei, a antisemitismului si a sentimentelor antimusulmane", arata acest raport.

Departamentul de Stat critica si "numarul in crestere de tari europene, printre care Belgia si Franta, in care legi constrang codul vestimentar sau au un efect defavorabil asupra musulmanilor sau a altor persoane", facand referinta la legile europene care vizeaza valul islamic integral.

In franta, legea care interzice ascunderea chipului in spatiul public a fost votata de Parlament in septembrie 2010 si se aplica din aprilie 2011. Inainte de a fi ales, presedintele Francois Hollande s-a angajat sa mentina aceasta "lege asupra burqai".

Belgia a adoptat acelasi tip de legislatie in iulie 2011.

Saptamana trecuta, comisarul pentru drepturile omului Nils Muiznieks ceruse celor doua guverne sa renunte la legile si masurile care vizeaza in special comunitatile musulmane.