Armata siriana a lansat sambata o contraofensiva pentru a prelua controlul asupra unor sectoare detinute de rebeli in Alep, al doilea oras ca marime al Siriei si o miza cruciala a conflictului, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), informeaza AFP.

Intaririle aduse in ultimele zile la periferia metropolei "se indreapta spre cartierul Salaheddin, care numara cei mai multi rebeli", a afirmat Rami Abdel Rahman, presedintele OSDH, o organizatie cu sediul la Londra si care isi bazeaza informatiile pe marturiile militantilor din teren.

"Cele mai grele lupte de la inceputul revoltei au avut loc in mai multe cartiere", a precizat el, adaugand ca "se poate spune ca asaltul a inceput".

Confruntarile s-au desfasurat, in special, la intrarea in Salaheddin, situat in sud-vestul Alep, capitala economica a tarii si bombardata de la lansarea asaltului.

Asaltul asupra orasului Alep intervine dupa mai bine de o saptamana de la deschiderea acestui nou front la 20 iulie, armata preluand inainte controlul asupra unor sectoare la Damasc, unde au avut loc de asemenea lupte violente in cartierele ostile regimului condus de presedintele Bashar al-Assad.

Mai multe tari occidentale si-au exprimat ingrijorarea fata de perspectiva unui asalt contra rebelilor, Washingtonul evocand posibilitatea unui "masacru" si condamnand "agresiunea" fortelor controlate de al-Assad impotriva acestui centru urban.

O sursa din securitatea siriana afirmase vineri ca rebelii s-au regrupat pe strazile inguste, ceea ce face dificila lupta.

OSDH si-a exprimat temerea ca vor exista "sute de morti" in urma contraofensivei armatei la Alep.

Potrivit expertilor, asaltul este extrem de important pentru ambele parti, regimul contand pe aliatii sai printre comerciantii bogati din oras pentru a finanta o parte a efortului sau de razboi, in timp ce rebelii aspira sa reediteze modelul libian de la Benghazi, unde a fost creeata o zona protejata si care a devenit centrul de comanda al rebeliunii libiene