Autopsia cadavrului autorului atentatului sinucigas anti-israelian din 18 iulie din Bulgaria a permis anchetatorilor bulgari, israelieni si americani sa acrediteze ipoteza unui complice, potrivit declaratiilor unuia dintre medicii legisti care a a participat la autopsie, relateaza AFP.

La televiziunea publica BNT, dr Galina Mileva a precizat ca autorul atentatului avea semnalmente diferite fata de persoana care a incercat in zadar sa inchirieze o masina, cu o zi inainte de atentatul de pe aeroportul din Burgas.

Potrivit martorilor, acest barbat avea capul aproape ras, o piele inchisa la culoara si avea "aerul unui arab". Kamikazele, in schimb, avea o "figura alba, ochii deschisi la culoare, par saten. Oasele capului au fost rupte de explozie", a precizat dr Mileva.

Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a confirmat ca autorul atentatului sinucigas din Burgas avea un complice.

"Este clar ca cel putin o alta persoane - poate mai multe - era implicat", potrivit unui comunicat al serviciilor de presa ale Apararii.

"Kamikazele era un idiot manipulat", adauga Barak, in acest comunicat, in care reafirma ca "atentatul a fost dirijat de Hezbollah".

Coroborand ipoteza unui complice, o ziarista din Burgas, Katia Kassabova, editor la site-ul online besove.bg, cel care a difuzat primele imagini ale atentatului, a firmat, duminica, ca "nu este sigur ca acest kamikaze este omul care a incercat sa inchirieze masina. Acesta trebuie sa fi fost un complice. Deoarece ochii celui ucis in explozie sunt albastrii, potrivit autopsiei, in conditiile in care cel care a intrat in agentia de inchiriere de masini avea ochii negri".

Potrivit ziaristei, care citeaza informatii oferite de autorii autopsiei, "capul, bratele si picioarele s-au pastrat, in timp ce corpul a fost complet destramat. Parul sau era negru, de o lungime de 10 cm, drept. Purta o peruca ce a fost gasita la 25 m de autobuzul" care transporta turistii israelieni. "Pielea sa era alba, ochii de culoare deschisa. Trasaturile seamana cu cele ale unui european, dar ar putea fi de asemenea de origine araba. Inaltimea sa era de 1,82 m".

Incepand din 21 iulie, ipoteza unui complice a prins tot mai multa substanta. Acesta din urma ar fi putut declansa de la distanta, prin intermediului unui telefon mobil, explozibilul purtat de autorul atentatului.

Atacul anti-israelian din Bulgaria a facut sapte victime, cinci israelieni, un bulgar de confesiune musulmana, soferul autobuzului, si kamikazele.

In data de 20 iulie, ministrul de interne a anuntat identificarea explozibilului folosit in atentat: trei kilograme de exploziv de uz militar fabricat din trinitrotoluen (TNT), folosit frecvent de diferite miscari teroriste.

Atentatul sinucigas a fost imputat de Israel Iranului, in calitate de comanditar, ceea ce Teheranul a negat, si miscarii siite libaneze Hezbollah, in calitate de executant.