James Holmes, atacatorul presupus de la cinematograful din Aurora (Colorado, vestul Statelor Unite), este un fost student in neurostiinte in varsta de 24 de ani a carui reputatie de singuratic porneste inca din copilaria petrecuta in sudul Californiei, scrie AFP, preluata de Mediafax.

Tanarul, despre care autoritatile spun ca avea parul vopsit in rosu si s-a prezentat drept "The Joker", a fost arestat in afara cinematografului la cateva minute dupa atac.

Acesta a cumparat legal peste 6.000 de gloante si cartuse de pe internet, in cursul ultimelor doua luni.

James Holmes urma cursurile departamentului de neurostiinte ale Universitatii din Colorado din iunie 2011, a precizat un purtator de cuvant al institutiei pentru cotidianul local Denver Post.

Intr-o fotografie furnizata de universitate, tanarul are fata rotunda, parul negru si usor ciufulit, afiseaza un zambet satisfacut si poarta un tricou de culoare portocaliu inchis.

FBI il descrie ca un barbat alb de 1,90 inaltime, nascut la 13 decembrie 1987, care nu are mentiuni semnificative in cazierul judiciar si nicio legatura cu grupari teroriste. Politia din Aurora, locul masacrului, a declarat pentru presa ca singura sa infractiune in oras a fost o depasire a vitezei legale in 2011.

Intr-un formular completat la inceputul lui 2011 pentru inchirierea unei locuinte, James Holmes se descria ca fiind un student "discret si intelegator", dezvaluie Denver Post pe site-ul sau de Internet.

"Nimeni nu il cunostea. Nimeni", declara un student la farmacie care locuia in acelasi imobil rezervat studentilor, profesorilor si personalului facultatii de medicina.

Acest student, care si-a dat doar prenumele, Ben, a explicat ca James Holmes traia retras de ceilalti, nu saluta niciodata si se prefacea ca nu vede pe nimeni cand se intalnea cu cineva pe culoar.

Tom Mai, un vecin apropiat al familiei Holmes din San Diego, isi aminteste ca suspectul era un adolescent timid care nu isi petrecea timpul cu tinerii din vecini, scrie San Diego Union-Tribune.

In 2010, Holmes a primit o diploma in neurostiinte la Universitatea Riverside din California, precizeaza Kris Lovekin, directoarea de comunicare a institutiei, care adauga ca nu poate furniza alte informatii cu privire la suspect.

Autoritatile judiciare locale citate de publicatia San Diego Union-Tribune afirma ca James Holmes nu a fost implicat in niciun caz judiciar la San Diego.

Mashable.com, un site consacrat retelelor sociale, il descrie pe Holmes ca fiind "o fantoma a Internetului" fara prezenta aparenta pe retele precum Facebook sau Twitter. De asemenea, site-ul a constatat ca cei cu acelasi nume cu suspectul s-au trezit brusc atacati pe Internet.

Intr-un comunicat, familia tanarului a spus ca coopereaza cu anchetatorii.

"Suntem inca in curs de a incerca sa intelegem aceasta veste si am aprecia daca oamenii ne-ar respecta viata privata", a spus familia intr-un comunicat dupa ce Arlen, mama lui James Holmes, a confirmat ca fiul sau este atacatorul presupus.