Ambasadorul Rusiei in Franta, Alexandr Orlov, a afirmat vineri ca presedintele sirian Bashar al-Assad, "accepta sa plece" dar "de o maniera civilizata", intr-un interviu acordat Radio France internationale (RFI) la Paris si citat de AFP.

Declaratia a fost facuta cu putin timp inainte de anuntul decesului sefului Securitatii nationale din Siria, Hisham Ihtiar, ranit miercuri in atentatul din Damasc, in care si-au pierdut viata alti trei inalti oficiali din serviciile de securitate.

Intrebat daca nu considera ca Bashar al-Assad este deja condamnat sa cada si totul nu este decat o chestiune de timp, diplomatul a raspuns: "Personal, impartasesc punctul dumneavoastra de vedere. Cred ca ii va fi dificil sa ramana dupa tot ce s-a intamplat".

In data de 30 iunie, comunicatul final al Grupului de actiune asupra Siriei reunit la Genèva "prevedea o tranzitie spre un regim mai democratic" si "acest comunicat final a fost acceptat de Assad", a subliniat Orlov.

"Assad si-a numit un reprezentant pentru a conduce negocierile cu opozitia in privinta acestei tranzitii. Asta inseamna ca a acceptat sa plece. Dar sa plece de o maniera civilizata", a precizat el.

Rusia a sustinut pana in prezent ca soarta lui Bashar al-Assad nu poate fi decisa decat de poporul sirian, fara nicio ingerinta externa, spre deosebire de puterile occidentale, care ii cereau sa renunte la putere.

Joi, Moscova si Beijingul si-au opus pentru a treia oara dreptul de veto in fata tentativelor de la ONU de a pune presiunea asupra presedintelui sirian Bashar al-Assad, de la inceputul conflictului din Siria, in urma cu 16 luni. Acest blocaj a declansat critici acerbe din partea Statelor Unite si a tarilor europene, care au propus acest text.

Orlov afirma ca "nu poate exista decat o solutie politica la acest conflict", pe calea negocierilor.