Serviciile secrete si anchetatorii din Israel, Statele Unite si Bulgaria urmaresc trei piste principale in atacul terorist de pe aeroportul din Burgas, in care si-au pierdut viata sapte persoane, dintre care cinci erau evrei, relateaza Novinite.com.

Pista principala este ca Hezbollah, ajutata de Garda Revolutionara din Iran, este responsabil pentru atentatul terorist, asa cum au indicat ministrul de externe israelian Avigdor Lieberman si alti oficiali de rang inalt.

Potrivit fostului sef al serviciilor de securitate interna din Bulgaria Kircho Kirchev, celelalte doua piste sunt ca atacul a fost comis de al Qaeda sau de teroristi turci, pentru a razbuna moartea noua cetateni turci dupa ce marina israeliana a intervenit impotriva flotilei umanitare internationale, in mai 2011.

Autoritatile bulgare, citate de bTV, afirma ca principalul suspect a avut un numar de complici in Bulgaria, care sunt fie cetateni libanezi fie islamisti radicali bulgari.

Ancheta a arata ca explozibilul a fost fabricat manual si era extrem de puternic. In ciuda faptului ca exista probe DNA, identitatea atacatorului ramane deocamdata necunoscuta.

Unul dintre martori este soferul de taxi care l-a dus pe kamikaze la aeroport. Acesta a fost interogat, dar nu se cunosc amanunte.

Potrivit procuraturii din Burgas, inainte de atac, kamikazele a petrecut o perioada de timp in statiunea Ravda. A incercat sa inchirieze o masina, dar proprietarul a devenit suspicios in privinta permisului sau de conducere si a refuzat sa-i inchirieze un vehicul.

Printre victime se afla si un cetatean bulgar, soferul autocarului. Celelalte victime sunt kamikazele si cinci cetateni iraelieni.

In total, au fost ranite 32 de persoane.

Autoritatile bulgare au decis intarirea masurilor de securitate in hotelurile in care sunt cazati turisti israelieni.

In ancheta sunt implicate, alaturi de autoritatile bulgare, CIA si Mossad.

Oficiali americani sustin ca autorul atacului antiisraelian ar fi un membru al unei celule Hezbollah ce opera in Bulgaria si cauta astfel de tinte, scrie New York Times, preluat de Mediafax.

Unul dintre oficialii citati a declarat ca serviciile de informatii americane cred ca autorul atacului a "actionat la indicatia stricta" de a ataca tinte israeliene atunci cand se ivesc oportunitati si ca aceste indicatii au fost date gruparii libaneze Hezbollah de Iran, principalul sau sustinator financiar. Alti doi oficiali americani au confirmat ca Hezbollah se afla in spatele atacului, dar au refuzat sa ofere detalii suplimentare.

Potrivit sursei citate, atacul ar fi o razbunare fata de asasinarea unui om de stiinta iranian care lucra in domeniul nuclear, atribuita de Teheran Israelului. "A fost ochi pentru ochi", a declarat oficialul citat sub acoperirea anonimatului.

Un oficial israelian de rang inalt a declarat joi ca atacul de la Burgas face parte dintr-un val intens de atacuri teroriste comise in lume de doua organizatii diferite, Forta Quds iraniana, o unitate internationala de elita a Gardienilor Revolutiei, si Hezbollah.

"Lucreaza impreuna atunci cand este necesar si separat atunci cand nu este necesar", a declarat oficialul israelian sub acoperirea anonimatului, nefiind autorizat sa vorbeasca public despre probleme de securitate nationala.

In timp ce atacul de la Burgas corespunde modului de operare al Hezbollah, sustine oficialul israelian, nu este clar daca autorul a intentionat sa se arunce in aer sau daca a suferit ceea ce el a numit un "accident de munca". "Nu vom sti niciodata", a adaugat el.

Autorul avea un permis de conducere fals din Michigan, dar nu exista informatii ca acesta ar avea vreo legatura cu Statele Unite, a precizat oficialul american, adaugand ca inca nu exista detalii despre el, cum ar fi numele sau nationalitatea. El a refuzat sa explice ce informatii specifice au determinat analistii sa conchida ca atacatorul apartine Hezbollah.

"Pare ca autorul cauta o tinta locala, iar cand aceasta a aparut, a sarit pe ea", a declarat oficialul, referindu-se la autocarul cu turisti israelieni.

Ministrul israelian al Apararii a acuzat miercuri la randul sau implicarea Hezbollah in atentat.