Guvernul roman a dublat numarul sectiilor de votare din strainatate pentru referendumul asupra suspendarii presedintelui Traian Basescu, au anuntat joi oficialii, dupa ce s-a hotarat ca peste jumatate din electorat trebuie sa fie prezent la vot pentru validare. Decizia guvernului Ponta creste numarul sectiilor de la 150 la 301 pentru referendumul national din 29 iulie. Sondajele arata ca romanii vor vota pentru eliminarea lui Traian Basescu, din cauza masurilor de austeritate impuse de acesta, dar si pentru coruptia din randul aliatilor sai politici. Milioane de romani traiesc in strainatate, in special in Spania si Italia, care impartasesc radacini comune lingvistice. Acestia l-au sprijinit in mod traditional pe Traian Basescu, inclinand chiar echilibrul in 2009, cand acesta a fost reales in functia de presedinte, scrie Reuters.

PRESA INTERNATIONALAFoto: Colaj foto

Coalitia de centru-stanga aflata la putere in Romania a depus joi o plangere impotriva a 15 lideri ai opozitiei, acuzati ca au defaimat tara la Comisia Europeana, in urma raportului dur primit de la Bruxelles. Uniunea Social Liberala acuza opozitia de centru-dreapa ca a subminat economia nationala si a raspandit informatii false, provocand critici din partea oficialilor UE privind "presupuse incalcari ale statului de drept si ale democratiei". Cei 15 lideri, intre care si presedintele suspendat Traian Basescu, "au realizat o campanie de intimidare a membrilor Parlamentului, Guvernului, Curtii Constitutionale si a Avocatului Poporului", a anuntat USL. "Acesti oficiali au manipulat grosolan opinia publica si organizatiile europene si internationale", a declarat si Eugen Nicolaescu, oficial USL, anunta AFP.

Tot AFP aminteste si despre plagiatul lui Victor Ponta: O comisie stabilita de catre Ministerul Educatiei din Romania a eliminat joi acuzatiile de plagiat asupra tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, constatand ca acesta a indeplinit cerintele academice aflate in vigoare in anul 2003. Componenta comisiei a fost schimbata la scurt timp dupa ce guvernul Ponta a venit la putere, in luna mai, cand a trebuit sa se pronunte asupra acuzatiilor de plagiat impotriva fostului ministru al educatiei, Ioan Mang. Revista britanica Nature a prezentat pe 19 iunie documente elaborate de catre un informator anonim, in care se arata ca mai mult de jumatate din teza de doctorat a lui Victor Ponta era copiata fara a se prezenta referinte.

Mai intai Ungaria, acum Romania si probabil urmeaza Bulgaria: tarile din estul Europei fac una dupa alta pasi inapoi de la democratia liberala. Unul dintre obiectivele explicite ale extinderii europene spre est a fost de a consolida democratiile liberale (sau in cazul Romaniei, de a finaliza tranzitia la democratia liberala). Nici premierul ungar Viktor Orban si nici Victor Ponta nu au dreptul sa trimita acuze de "euro-colonialism" spre Bruxelles. Orban, care a comparat Uniunea Europeana cu turii, habsburgii, rusii si alti asupritori ai maghiarilor iubitori de libertate, se plange ca "UE incearca sa ne spuna cum sa traim". De fapt Orban si Ponta isi amintesc cum maghiarii si romanii au vrut sa traiasca atunci cand au aderat la UE in 2004 si, respectiv, 2007, scrie Jan-Wener Muelle in The Guardian.

Viviane Reding cere infiintarea unui post de ministru al Justitiei in UE pentru a garanta statul de drept, dupa criza politica din Romania. Indignarea legata de situatia politica din Romania este generala la Bruxelles. In urma publicarii raportului MCV de catre Comisia Europeana, un mare numar de responsabili politici europeni i-au cerut primului ministru roman Victor Ponta sa se conformeze celor 11 solicitari formulate de Comisie saptamana trecuta, scrie Euractiv.fr. Comisarul european pentru Justitie Viviane Reding isi doreste acum intarirea eventaiului de instrumente aflate la dispozitia Europei pentru a forta statele membre sa se conformeze regulilor jocului democratic si ale statului de drept. Intr-un interviu publicat de cotidianul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" miercuri, 18 iulie, luxemburgheza cere crearea unui post de ministru european al Justitiei.