Potrivit Novinite.com, miercuri, la ora 20.20, bilantul victimelor se ridicase la sapte persoane si al ranitilor la peste 20 in urma atentatului impotriva turistilor israelieni de pe aeroportul Burgas, din Bulgaria.

UPDATE 5:45 Ministrul de Externe israelian a confirmat, joi, ca cel putin 31 de cetateni israelieni au fost raniti dintre care trei se afla in stare grava. Ministrul nu a dorit sa comunice numarul israelienilor morti pentru ca identificarea cadavrelor este inca in curs de desfasurare, anunta AFP.

UPDATE 23:45 "Autoritatile bulgare au avut o intalnire cu serviciul de informatii israelian Mossad in urma cu o luna, dar nu am primit nici o avertizare in privinta unui atac. Din cauza acestui eveniment nu inseamna ca Bulgaria este o destinatie riscanta pentru turisti", a declarat presedintele bulgar, Rosen Plevneliev.

UPDATE 23:00 Ministerul Afacerilor Externe informeaza, in urma verificarilor efectuate, ca printre victimele atentatului din localitatea Burgas, din Bulgaria, nu sunt cetateni romani.

UPDATE 22:28 Gruparea radicala siita Hezbollah a negat implicarea in atacul terorist din Bulgaria. Un reprezentant a numit acuzatiile drept ridicole, mentionand ca Hezbollah "nu duce un razboi cu turistii israelieni". Ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, a numit ca principali suspecti grupurile Hezbollah si Hamas, anunta Novinite.

UPDATE 22:00 Autoritatile din Bulgaria sunt acuzate ca nu au luat in seama semnalele venite din partea presei si din partea serviciilor de informatii israeliene. Casa Alba condamna vehement atentatul. A fost un atentat terorist sinucigas cu bomba. Din ultimele informatii bilantul victimelor se ridica la sapte morti si aproximativ 33 de raniti.

UPDATE 20:25 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul pentru organizarea atacului terorist.

"Iranul este responsabil pentru atacul terorist din Bulgaria, vom avea un raspuns puternic impotriva terorii practicate de Iran", a spus premierul israelian.

Acest atentat are loc la 18 ani dupa atacul din 1994 din Buenos Aires, cand si-au pierdut viata 85 de oameni, imputat de Israel Iranului.

Ipoteza unui atentat sinucigas este evocata de martori, in special de marturia facuta la postul de radio al Armatei de catre un supravietuitor al atentatului, Aviva Malka: "Cred ca a fost vorba de un atentat sinucigas. De-abia ne asezasem in autobuz si cateva secunde dupa aceea a avut loc explozia. Am reusit sa iesim din autobuz printr-o gaura si am alergat pana la terminalul aeroportului. Am vazut morti si multi raniti".

O alta supravietuitoare, Gal Malka, ranita la picior si la mana, a declarat pentru televiziunea israeliana: "Am vazut pe cineva venind si detonandu-se". "Am vazut bucati de corpuri, incercam sa fugim dar usa era inchisa ... toata lumea tipa", a adaugat ea.

UPDATE 20:20 Sapte persoane au murit in urma atentatului, afirmat televiziunea nationala bulgara, citata de Novinite.com

UPDATE 19:50 Peste 27 de turisti israelieni au fost transportati la spitalul din Burgas. Trei dintre ei se afla in stare critica. Potrivit postului de televiziune bTV, in autobuzul care a explodat se aflau aproximativ 40 de persoane, printre care si trei femei inarcinate.

Potrivit televiziunii publice si BNR si televiziunii private bTV, trei autocare au fost vizate de explozie. Unul dintre ele ar fi explodat si celelalte doua ar fi luat foc.

Turistii israelieni ajunsesera pe aeroportul Sarafovo din apropiere de Burgas in jurul orei 4:50 pm, cu o cursa Air Via din Tel Aviv. Explozia a avut loc la ora 5:30 pm.

Turistii se urcasera in autobuze pentru a ajunge la Sunny Beach.

Toate victimele sunt turisti israelieni, potrivit spitalului si primariei orasului.

Purtatorii de cuvant ai premierului israelian si ai ministrului israelian de externe au confirmat, la Ierusalim, ca turistii israelieni au fost vizati de acest atentat.

Aeroportul din Burgas a fost inchis pentru traficul aerian, care a fost deturnat spre aeroportul din Varna.

Este pentru prima oara cand un atentat anti-israelian are loc in Bulgaria.

In cursul ultimilor ani, coasta bulgara a Marii Negre a devenit un loc preferat pentru turistii israelieni, in conditiile in care cele doua tari intretin relatii excelente.

Stirea se actualizeaza