Tanarul lider al Coreei de Nord Kim Jong-un primit titlul de "maresal", dupa ce duminica Ri Yong-ho a fost eliberat din tote functiile, a anuntat miercuri agentia oficiala KCNA, citata de Mediafax.

Tatal sau, Kim Jong-il, caruia i-a urmat la putere in decembrie 2011, dupa moartea acestuia, a primit si el acelasi titlu. Acest anunt arata ca tanarul, in varsta de pana in 30 de ani, isi consolideaza puterea, dupa ce comandantul puternicei armate nord-coreene a fost eliberat din functii duminica.

Phenianul a surprins luni anuntand ca Ri Yong-ho, considerat unul dintre actorii-cheie ai regimului, a fost demis cu o zi inainte din toate functiile, inclusiv cea de comandant al armatei, "din motive de sanatate", un pretext in opinia unor analisti.

Acest anunt public, neobisnuit din partea uneia dintre cele mai "secretoase" si inchise tari din lume, semnaleaza, potrivit unor experti, ca Kim Jong-un isi consolideaza controlul asupra militarilor.

Armata nord-coreeana, a patra din lume ca efective, cu 1,2 milioane de militari, a beneficiat de o crestere considerabila a rolului acordat in timpul lui Kim Jong-il, prin doctrina "Songun" (armata mai intai).