Un deputat bulgar din cadrul puterii a fost arestat marti seara pentru ca a primit mita in valoare de 50.000 de leva (aproximativ 25.000 de euro), cu o zi inainte de publicarea la Bruxelles a raportului privind progresele Bulgariei in materie de coruptie si infractionalitate, potrivit Mediafax.

Deputatul Dimitar Avramov, in varsta de 34 de ani, din cadrul partidului GERB (centru-dreapta, la putere) "a fost arestat pentru trafic de influenta, deoarece a cerut si a luat mita in valoare de 50.000 de leva pentru a influenta un functionar al unei directii regionale de agricultura. Este vorba despre exploatarea terenurilor agricole pentru care exista subventii europene" , a declarat pentru AFP purtatoarea de cuvant a Parchetului General, Steliana Kojuharova.

Procurorul general Boris Velcev va solicita miercuri Parlamentului ridicarea imunitatii acestui deputat, membru al Comisiei parlamentare pentru Agricultura, a adaugat purtatoarea de cuvant.

Kojuharova a dezmintit orice legatura intre arestarea deputatului si publicarea miercuri la Bruxelles a unui raport al Comisiei Europene (CE) care evalueaza efectele Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) aplicat Bulgariei si Romaniei de la aderarea acestora la Uniunea Europeana (UE), la 1 ianuarie 2007.

Potrivit presei bulgare, CE va critica aspru ineficienta justitiei in fata coruptiei si a crimei organizate.

Bruxelles-ul a reprosat Bulgariei absenta verdictelor de coruptie la nivel inalt.

Totodata patru barbati, dintre care doi politisti, au fost arestati marti seara intr-un alt caz de dare-luare de mita in valoare tot de 50.000 de leva (aproximativ 25.000 euro), a declarat pentru agentia Focus Stanimir Florov, seful Serviciului de lupta impotriva crimei organizate.

Refuzand sa precizeze motivul acestei dari de mita, comisarul Florov a declarat ca cei doi agenti arestati fac parte din serviciul sau, ca al treilea barbat arestat este un fost agent, iar al patrulea este cunoscut pentru activitati criminale.