Regele Spaniei, Juan Carlos, isi va reduce salariul cu 7,1%, respectand astfel planul de austeritate guvernamental care impune o reducere echivalenta tuturor functionarilor din tara, privati de prima de Craciun, a anuntat marti Casa Regala, citata de AFP.

Aceasta decizie implica pentru rege o scadere a salariului anual cu 20.910 euro, precum si o scadere de 10.455 euro pentru printul mostenitor Felipe, alaturi de o reducere cu aceeasi proportie a fondurilor de reprezentare pentru toti membrii familiei regale.

In total, intre 90.000 si 100.000 de euro vor fi astfel economisiti din bugetul total al Casei Regale pentru 2012, in valoare totala de 8,264 milioane de euro, cu 2% mai putin decat anul trecut.

Banii economisiti vor fi transferat Trezoreriei, adauga Casa Regala.

Suprimarea primei de Craciun, echivalenta cu salariul pe o luna si reprezentand o scadere salariala de circa 7% (salariatii spanioli fiind platiti pentru 14 luni), este una dintre principalele masuri ale planului de austeritate anuntat saptamana trecuta de guvernul de dreapta.

Guvernul isi propune sa economiseasca astfel 65 de miliarde de euro pana la finele lui 2014. Din acest plan mai fac parte o majorare a TVA si o reducere a indemnizatiilor de somaj, starnind nemultumirea populatiei.