Rusia a blocat proiectul de declaratie al Consiliului de Securitate al ONU, care denunta masacrul din localitatea Treimsa, din centrul Siriei, anunta AFP. Totodata, Rusia continua sa se opuna unor rezolutii care ameninta regimul de la Damasc cu sanctiuni, potrivit unor diplomati.

Proiectul de declaratie prevede incetarea folosirii artileriei, a tancurilor si a elicopterelor, insa Siria si-a incalcat promisiunile de aplicare a planului de pace dispus de mediatorul ONU, Kofi Annan, incalcand rezolutiile ONU si legile internationale. Potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, masacrul din Treimsa s-a soldat cu peste 150 de morti, printre care si zeci de rebeli.

Rusia considera ca ceea ce s-a intamplat in Treimsa ''este neclar'', a indicat un diplomat rus. Acesta i-a cerut generalului Robert Mood, seful misiunii ONU in Siria, sa informeze Consiliul asupra concluziilor anchetei conduse de observatorii ONU aflati in Siria.

Ambasadorul columbian Nestor Osorio, a carui tara prezideaza Consiliul in luna iulie, a declarat reporterilor ca cererea Rusiei ''nu este convenabila'' si ca, in aceste conditii, ''nu va exista nicio declaratie''.

Un proiect de rezolutie care reinnoieste mandatul misiunii observatorilor ONU in Siria ameninta Damascul cu sanctiuni economice, in cazul in care Siria nu inceteaza violentele impotriva opozitiei. Rusia a depus si ea un proiect rival care prelungeste, de asemenea, misiunea, insa nu mentioneaza eventuale santiuni.

Nu exista niciun acord in privinta unei rezolutii occidentale, a indicat ambasadorul francez Gerard Araud, insa Franta si partenerii sai europeni si americani sunt determinati sa supuna la vot o astfel de rezolutie, cel mai probabil in aceasta saptamana. El a avertizat ca ''fiecare va avea responsabilitati: daca China si Rusia vor sa se opuna, se vor opune''.

''Dupa 18 luni de razboi, dupa 17.000 de morti, nimeni nu poate spune ca este o rezolutie extrema'', a concluzionat ambasadorul francez.

Rusia a acuzat luni Occidentul de faptul ca ''exercita'' un santaj pentru a fi fortata sa accepte sanctiunile impotriva regimului sirian.