Politistii spanioli au tras cu gloante de cauciuc impotriva minerilor care protesteaza miercuri in centrul Madridului fata de taierea subventiilor care se acordau exploatarii carbunelui, dupa ce premierul Mariano Rajoy a anuntat noi masuri de austeritate pentru reducerea deficitului public. Mai multe persoane au fost ranite, relateaza Reuters.

Guvernul spaniol a decis reducerea cheltuielilor publice si majorarea taxelor, intr-un efort de a indeplini tintele de deficit impuse de Bruxelles. Premierul Mariano Rajoy a prezentat miercuri parlamentului spaniol un pachet de masuri ce vizeaza economii de 65 miliarde de euro la buget, pana in 2015.

Minerii, impreuna cu sindicatele din sectorul public, au marsaluit miercuri in centrul Madridului, pentru a 44-a zi consecutiv, fata de taierile cu 60% a subventiilor acordate pentru exploatarea carbunelui, care, spun ei, ar duce la inchiderea minelor si i-ar lasa pe multi dintre ei someri.

"Nu le cerem decat sa taie 10% (din subventii, n.r.) in loc de 60%", a spus Carlos Marcos, in varsta de 41 ani, care a lucrat in mina mai mult de jumatate din viata. "Daca nu ne acorda atentie, ne vom intoarce - cu dinamita", a spus el.

Zeci de mii de protestatari, scandand galagios, au marsaluit prin capitala Madrid pana la sediul Ministerului Industriei, unde au aruncat cu pietre, fructe si petarde spre fortele de ordine.