In jur de 45 de morminte ale unor soldatilor germani au fost profanate intr-un cimitir militar din nord-estul Frantei, aruncand o umbra asupra aniversarii de 50 de ani de reconciliere franco-germane, sarbatorita duminica, informeaza AFP.

Ministrul francez de Interne Manuel Valls a condamnat "cu fermitate profanare [...] mormintelor soldatilor germani din Primul Razboi Mondial dintr-un cimitir militar din Saint-Etienne-a-Arnes din Ardeni" , se arata intr-o declaratie de presa citatd e agentia franceza.

Satul Saint-Etienne-a- Arnes se afla la circa 40 de kilometri de Reims, unde sunt asteptati duminica presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel. Reims este un simbol al prieteniei franco-germane, generalul Charles de Gaulle si cancelarul Konrad Adenauer pecetluind in catedrala din oras reconcilierea celor doua tari, la 8 iulie 1962.

Prefectura din Ardeni a declarat pentru AFP ca, la aceasta ora, nu se poate pronunta cu privire la natura inciudentelor adaugand ca faptele ar fi fost comise in noaptea de vineri spre sambata.

"Am gasit nicio eticheta sau inscriptie care sa sugereze revendicarea sau un mesaj politic", a spus prefectura.

In cimitirul din Saint-Etienne-de-Arnes sunt ingropati circa 12.000 de soldati care au luptat in Primul Razboi Mondial. In noaptea de vineri spre sambata, mai multe cruci de lemn au fost "doborate sau rupte de la baza" si de "unele cruci au fost folosite pentru a face un foc de tabara" , a explicat prefectura locala. De asemenea, au fost gasite langa cimitir "numeroase sticle de alcool si de bere"

"In ajunul ceremoniei prilejuite de aniversarea a 50 de ani de la reconcilierea franco-germana, sarbatorita la Reims in prezenta cancelarului german si a presedintelui Republicii, aceste acte sunt total inacceptabile", a declarat Ministerul francez de Interne .