WikiLeaks a anuntat joi ca va publica peste doua milioane de e-mail-uri apartinand unor lideri politici si oficiali sirieni, informeaza AFP. Totodata, dezvaluirile vizeaza companiile occidentale care au colaborat cu Damascul de la inceputul violentelor.

E-mail-urile dateaza din perioada august 2006 - martie 2012, a precizat un purtator de cuvant al WikiLeaks, Sarah Harrison, in timpul unei conferinte de presa sustinuta la Londra. Aceste mesaje electronice ''dezvaluie cum societatile occidentale spun un lucru si fac altul'', scrie WikiLeaks, site specializat in divulgarea documentelor confidentiale.

Cele mai recente documente dezvaluite de WikiLeaks ''sunt jenante pentru Siria, dar si pentru opozantii din exteriorul Siriei'', a estimat fondatorul site-lui, Julian Assange.

Pentru obtinerea documentelor confidentiale, WikiLeaks a colaborat, ca de obicei, cu mai multe canale mass-media din Franta, Spania, Italia, Liban sau Germania.

Continutul dosarelor referitoare la Siria reprezinta ''o importanta baza de date'', a afirmat Sarah Harrison, care a refuzat sa spuna cum a obtinut WikiLeaks aceste documente.

Julian Assange, in varsta de 41 de ani, este pasibil de extradare in Suedia, unde este acuzat de viol si agresiune sexuala. El se refugiaza la Ambasada Ecuadorului in incercarea de a scapa de aceasta extradare, unde asteapta un raspuns din partea presedintelui ecuadoriam la cererea sa de azil politic. Australianul se teme ca ulterior va fi extradat in Statele Unite pentru a fi judecat pentru spionaj, dupa ce a divulgat pe site-ul sau peste 250.000 de telegrame diplomatice americane, rapoarte confidentiale ale armatei americane in Irak si Afganistan.