Acum e randul acelora dintre noi carora le pasa de constitutionalism, democratie si statul de drept sa ne facem griji pentru Romania, se arata intr-un post gazduit de blogul laureatului premiului Nobel pentru economie din 2008, Paul Krugman. "O criza politica a cuprins Romania, de cand premierul de stanga Victor Ponta face slalom si arde etape intr-un efort de eliminare a concurentei sale politice. In ultimele zile, Ponta si USL au schimbat presedintii Camerelor Parlamentului, au concediat avocatul poporului, au amenintat judecatorii Curtii Constitutionale cu punerea sub acuzare si au interzis Curtii Constitutionale sa controleze acte ale parlamentului - toate cu scopul de a-i usura lui Ponta eliminarea presedintelui Basescu. Ponta spera sa realizeze acest lucru pana la sfarsitul saptamanii", se arata intr-o postare semnata de Kim Lane Scheppele (Universitatea Princeton) pe blogul lui Krugman.

In doar cateva luni de la numire, guvernul lui Ponta a produs mari daune politice. Avand in vedere urmatoarele alegeri, guvernul lui Ponta a trecut o lege electorala (respinsa ulterior de Curtea Constitutionala) care ii va face mai usoara ramanerea la putere.

Guvernul a neutralizat deja efectele legale ale deciziilor oponentilor cheie - Curtea Constitutionala si presedintele - luand controlul asupra publicarii monitorului oficial, care determina cand legile si deciziile intra in vigoare. Daca guvernul nu reuseste sa publice deciziile Curtii Constitutionale si decretele presedintelui, aceastea pur si simplu nu sunt legi. Deasupra tuturor, Ponta a lansat si un razboi cultural, este notat pe blogul economistului.

"Faptul ca situatia din Romania nu e atit de rea ca in Ungaria - inca - nu inseamna ca totul e ok in Romania. Viteza cu care criza a escaladat, ca si tenacitatea cu care Ponta se agata de putere, sint ambele motiv de ingrijorare. Daca Ponta reuseste sa-l dea jos pe presedintele Basescu si sa puna botnita Curtii Contsitutionale, o lovitura constitutionala ramine o posiblitate in Romania. De aceea oamenii carora le pasa de democratia constitutionala trebuie sa fie atenti", concluzioneaza autoarea postarii.