Japonia a repornit primul reactor nuclear, dupa dezastrul nuclear de la Fukushima de anul trecut, informeaza BBC News. Sute de persoane s-au adunat, in semn de protest fata de repornirea reactorului, in orasul Ohi din apropierea centralei nucleare.

Reactorul numarul 3 din orasul Ohi, situat in prefectura Fukui, va incepe furnizarea de energie electrica pana miercuri. De asemenea, este de asteptat ca reactorul sa functioneze la capacitate maxima pana la sfarsitul saptamanii, dupa cum a anuntat operatorul Kansai Electric Power Co (Kepco).

Aproximativ 100 din cei 650 de protestatari au blocat pe timpul noptii strada din apropierea centralei nucleare, insa un purtator de cuvant al companiei Kepco a declarat ca repornirea reactorului nu a fost afectata.

Premierul Yoshihiko Noda le-a cerut luna trecuta japonezilor sa sprijine demersul de repornire a reactorului, motivand ca economia are nevoie de sustinere si trebuie prevenite pierderile de energie pe timpul verii.

De cealalta parte, demonstrantii la protest sustin ca nu sunt convinsi in ceea ce priveste siguranta acestei actiuni si cer ca Japonia sa ia in calcul posibilitatea de a trece la surse alternative de energie.

Cele 50 de centrale nucleare din Japonia au fost inchise anul trecut in urma dezastrului nuclear de la Fukushima, provocat de cutremur si de tsunami.