O ramuara a organizatiei teroriste Al-Qaida pregateste deturnarea unui avion de pasageri american si prabusirea acestuia in timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, programate sa inceapa la sfarsitul acestei luni, informeaza Haaretz.com. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informatii britanice citate de Sunday Times, organizatia ar fi recrutat in acest scop un norvegian convertit la islam.

Jonathan Evans, seful MI5, a declarat intr-un rar discurs public, sustinut saptamana trecuta, ca ''jocurile nu sunt o tinta usoara, si faptul ca am dejucat multiple atacuri teroriste aici si in strainatate, in ultimii ani, demonstreaza ca Marea Britanie nu este o tinta usoara''.

Potrivit surselor citate de The Sunday Times, un cetatean norvegian, de aproximativ 35 de ani, cunoscut sub pseudonimul Abu Abdulrahman si convertit la islam in 2008, s-a antrenat in ultimele luni in taberele teroriste din Yemen. Experti ai serviciilor de securitate sustin ca organizatia terorista va profita de faptul ca norvegianul nu are antecedente penale si poate calatori fara restrictii in Europa.

In jur de 600.000 de persoane au cumparat bilete pentru Jocurile Olimpice de la Londra, insa este de asteptat ca evenimentul sportiv sa atrage milioane de turisti in urmatoarele luni. De asemenea, aeroporturile britanice sufera de deficit de personal calificat, fapt pentru care autoritatile si-au exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste controlul de frontiera si masurile de securitate.