Ultimatum al Romei si Madridului, strigate in sala consiliului, un conclav neprevazut al liderilor din zona euro, condimentat de victoria Italiei in fata Germaniei: al 19-lea summit al sefilor de stat si de guvern de la inceputul crizei grecesti a fost cel al intorsaturilor neasteptate de situatii, scrie AFP.

Chiar inainte de debut, summitul de la Bruxelles a pornit sub auspicii negative: presa europeana titra, in prima pagina, despre refuzul cancelarului german Angela Merkel, care parea surda la strigatele de ajutor din partea Spaniei si Italiei. "Nein ! No ! Non !", se putea citi pe prima pagina a cotidianului economic german Handelsblatt.

"Sa speram ca bunul simt va prevala si ca vom gasi o solutie acceptabila pentru toti", afirma o sursa europeana.

14:00. Primii lideri europeni sosesc la cladirea Consiliului European de la Bruxelles. Multi vorbesc despre solutii pe termen scurt pentru sustinerea Italiei si Spaniei, a treia si a patra economie a zonei euro, alaturi de masuri pe termen lung pentru intarirea uniunii bugetare.

Berlinul franeaza aceste ambitii. In aceeasi linie, premierul olandez Mark Rutte invita Roma sa "stranga din dinti".

15:25. Summitul incepe cu discutii asupra bugetului 2014-2020, un subiect care, teoretic, ar fi trebuit expediat rapid. Dar, inca o dovada a climatului de tensiune dintre europeni, discutiile dureaza mult mai mult decat asteptarile, impingand dineul sefilor de stat dupa ora 23:00.

In paralel, este organizata o reuniune a inaltilor functionari din zona euro, in incercarea de a gasi o solutie la cresterea accelerata a randamentelor solicitate tarilor aflate in dificultate.

20:45. Semifinala campionatului european de fotbal, in care se confrunta Squadra si Mannschaft-ul german, incepe. Ziaristii se maseaza in barul presei unde trei ecrane transmit meciul. Berea curge.

In acest timp, nicio veste de la liderii europeni, care sunt privati de meciul de fotbal.

"Nu e destul de grav", ar fi spus presedintele UE, Herman Van Rompuy.

21:05. Primul gol al Italiei. Ziaristii - atasati majoritar de cauza transalpina - exulta. La fel si la al doilea gol. "Nu vor mai fi euro-obligatiuni", glumesc unii, sugerand ca Berlinul va fi si mai putin dispus sa cedeze in favoarea solidaritatii europene.

In ciuda acestei febre fotbalistice, Van Rompuy anunta o conferinta de presa, exact in momentul in care Germania inscrie din penalty. El anunta un acord asupra pactului de crestere. Doar ca Roma si Madridul au refuzat sa-si puna semnatura, pentru a obtine ajutorul Europei.

Au "luat pactul ostatic", comenteaza diplomatii.

Aceasta lovitura de teatru a provocat furia presedintelui UE care a inceput sa strige in plina reuniune, potrivit martorilor. In culise, se afla ca Angela Merkel l-a impins pe Van Rompuy sa anunte un acord nefinalizat inca.

01:00. Summitul 27 se transforma intr-un summit 17. Discutiile par sa dureze toata noaptea si scaunele ziaristilor sunt tot mai libere.

03:00. Zvonurile anunta ca liderii europeni studiaza o solutie care ar putea da satisfactie atat italienilor cat si spaniolilor.

04:30. Dupa 14 ore de summit, un acord este anuntat, cu solutii pe termen scurt pentru reducerea presiunilor exercitate de piete.

Seful guvernului italian, Mario Monti, nu-si ascunde satisfactia si raspunde numeroaselor intrebari ale ziaristilor.

"Seara a fost ocupata de multe subiecte importante, cateodata tensionate, si multe aspecte emotive, adeseori in jurul fotbalului", marturiseste el.