Unul dintre liderii partidului de extrema dreapta Jobbik din Ungaria, cunoscut pentru retorica antisemita si anti-romi, a marturisit ca a descoperit recent ca are origini evreiesti, anunt care a starnit numeroase comentarii pe retelele sociale, scrie AFP. In urma cu doua saptamani, un coleg de-al sau de partid a anuntat ca a obtinut un certificat, in urma unei testari genetice, demonstrand ca nu are nicio gena evreiasca sau tiganeasca.

"Am aflat de curand ca am parinti cu origini evreiesti. Iata marea veste. Nu spun ca nu am fost surprins de aceste informatii", a declarat eurodeputatul Csanad Szegedi, intr-un interviu pentru ziarul Barikad, apropiat de partid, adaugand ca a avut nevoie de "ceva timp" pentru a "digera" vestea.

"Cred ca ceea ce conteaza nu este sa stim cine este ungur de rasa pura, important este cum te comporti ca ungur", a spus el. "Sa fii ungur pentru mine, acest lucru a fost mereu o responsabilitate pentru tara mea, nu are legatura cu o suprematie rasiala", a adaugat.

Csanad Szegedi, care a iesit in evidenta de mai multe ori prin discursul antisemit, s-a remarcat de asemenea in 2009 dupa ce a venit la prima sedinta a Parlamentului european in uniforma Garzii unguresti, ramura paramilitara a partidului, dizolvata ulterior.