Armata SUA a sarbatorit marti pentru prima data luna "gay pride" la Pentagon, oficialii laudand adaptarea la legea ce permite homosexualilor sa fie deschisi cu orientarea lor sexuala in cadrul fortelor armate, relataza Reuters.

Pentagonul sarbatoreste pentru prima data „Gay Pride month“Foto: Flickr / Secretary of Defense

"In urma cu doar trei ani, ar fi fost dificil pentru multi dintre noi sa ne imaginam ca in 2012 un barbat sau o femeie gay din fortele armate sa fie deschis cu orientarea sa sexuala. Cum a acceptat armata aceasta schimbare? Mai bine decat anticipam," a afirmat, intr-un discurs, principalul avocat al Pentagonului, Jen Johnson.

"Sunt foarte mandru de cum am aplicat legeal. Mergand inainte, raman dedicat indepartarii tuturor obstacolelor pentru ca armata americana sa fie un model de egalitate a sanselor", a declarat Secretarul Apararii, Leon Panetta, intr-un mesaj video.

Legea din 1993, cunoscuta sub numele "Don't ask, don't tell", care ii obliga pe militarii gay si lesbiene sa isi ascunda orientarea sexuala, sub pedeapsa excluderii din armata, a fost abrogata in septembrie 2011, dupa ani de activism sustinut din partea unor asociatii, procese pentru discriminare si o promisiune de campanie a lui Barack Obama

Legea a condus, timp de 18 ani, la excluderea din armata a aproximativ 14.000 de militari, din cauza homosexualitatii lor, potrivit unor surse din cadrul asociatiilor.