Justitia germana a decis vineri ca circumciderea unui copil din considerente religioase constituie o rana corporala pasibila de o condamnare in justitie, o hotarare care ar putea avea valoare de jurisprudenta, relateaza AFP.

Potrivit tribunalului din Cologne, "corpul unui copil este modificat de o maniera ireparabila prin circumcizie".

"Aceasta modificare este contrara interesului copilului care trebuie sa decida mai tarziu, el insusi, apartenenta sa religioasa", argumenteaza judecatorii.

Drepturile parintilor in materie de educatie si libertate religioasa nu sunt incalcate daca asteapta ca minorul sa fie in masura sa decida o circumcizie ca "semn vizibil al apartenentei la islam".

Decizia tribunalului ar putea starni reactii dure de respingere in Germania, unde cateva mii de baieti musulmani si evrei sunt circumcisi anual, la cererea parintilor lor.

Decizia este "extrem de importanta pentru medici deoarece au pentru prima oara o baza legislativa de la care sa porneasca", spune un expert in drept, Holm Putzke, in Financial Times Deutschland (FTD).

Justitia germana a fost sesizata in cazul unui medic generalist din Cologne care a circumcis un baiat de 4 ani, la cererea parintilor sai. Or, la cateva zile dupa operatie, copilul a fost internat de urgenta in urma sangerarilor prezentate. Parchetul din Cologne a dechis urmarirea penala impotriva medicului.

Acesta a fost achitat in prima instanta si in apel, tribunalul argumentand ca la momentul in care s-a produs operatia nu era in masura sa decida daca a actionat ilegal. "Eroarea (doctorului) era inevitabila", literatura juridica oferind pana in prezent raspunsuri diferite, potrivit argumentarii tribunalului din Cologne.