Muntenegru va putea deschide vineri negocierile de aderare la Uniunea Europeana, dar va trebui sa lupte impotriva criminalitatii organizate, a coruptiei si pentru independenta justitiei, au decis marti ministrii europeni insarcinati cu Afacerile Europene, citati de AFP.

O recomandare in acest sens a fost adoptata in marja unei reuniuni la Luxemburg si va trebui aprobata de liderii europeni, reuniti joi si vineri la summitul de la Bruxelles.

Ministrii "au aprobat evaluarea Comisiei" potrivit careia Muntenegru a indeplinit criteriile necesare "deschiderii negocierilor de aderare", potrivit unei declaratii publicate in marja acestei reuniuni.

Muntenegru, care a obtinut in decembrie 2010 statutul oficial de "tara candidata" la Uniunea Europeana, se va alatura astfel Tuciei si Islandei, celelalte doua tari care negociaza in prezent aderarea lor la UE.

In cazul incheierii cu succes a negocierilor de aderare, un proces care ar putea dura mai multi ani, Muntenegru ar putea fi a treia dintre cele sase foste republici iugoslave care se va alatura UE. Slovenia aparatine blocului comunitar din 2004 iar Croatia va deveni al 28-lea stat membru al Uniunii in iulie 2013.

Serbia a obtinut statutul de tara candidata in martie, dar nu a primit inca unda verde pentru deschiderea negocierilor de aderare. Macedonia beneficiaza de statutul de candidat la UE din 2005, dar nu a deschis inca negocierile de aderare din cauza opozitiei Greciei, in ciuda recomandarilor favorabile ale Comisiei Europene.

Bosnia-Hertegovina, dominata de neintrerupte dispute politice interne, nu a solicitat inca Bruxellesului obtinerea statutului de candidat.