Viceprim-ministrul Turciei, Bulent Arinc, a afirmat luni ca fortele siriene au deschis focul asupra unui al doilea avion turc, un aparat de cercetare si salvare care participa la cautarea celor doi piloti ai avionului de lupta F-4 Phantom, doborat vineri de Siria, transmite AFP.

"Unul dintre avioanele noastre CASA zbura cu un echipaj de salvare. Din pacate, tiruri de foc venind de la sol au vizat avionul nostru CASA. Ministrul nostru de Externe si Statul Major au contactat autoritatile siriene si agresiunea a fost imediat oprita", a povestit Arinc jurnalistilor.

Vicepremierul turc a mai anuntat luni ca Turcia va decide in urmatoarele zile daca va intrerupe exporturile sale de electricitate catre Siria, ca masura de represalii dupa doborarea avionului de lupta turc de catre armata siriana.

"Am considerat pana acum, din motive umanitare, ca este necesar sa continuam furnizarea de electricitate catre Siria, pentru ca viata cotidiana a populatiei sa nu fie afectata", a spus Arinc intr-o conferinta de presa de la finalul unei sedinte de guvern pe tema acestor incidente. "Pentru moment continuam (exporturile, n.r.), dar subiectul este pe agenda guvernului. Cred ca intr-o zi - doua vom anunta daca vom continua furnizarea de electricitate sau nu", a adaugat el, precizand ca actiunea Siriei "nu va ramane nepedepsita".

Un avion de lupta de tip F-4 turc a fost doborat vineri de apararea antiaeriana siriana in timp ce, potrivit Ankarei, efectua o misiune de antrenament, fara sa fie inarmat, si aflandu-se in spatiul aerian international, in urma unei scurte incursiuni in spatiul aerian sirian.

Incursiunea in spatiul aerian sirian ar fi durat intre trei minute, potrivit Turciei, si cinci minute, potrivit Siriei. Arbitrajul este complicat de faptul ca Turcia nu a semnat Conventia de la Montego Bay (1982) privind dreptul marii, din cauza unor diferende teritoriale cu Grecia.

Cei doi piloti sunt dati disparuti.

O nava a Pazei de Coasta, doua fregate, cinci elicoptere si avioane cu baza la Ankara, inclusiv avioane de tip CASA, participau la cautari, efectuate in coordonare cu fortele siriene, potrivit unei surse diplomatice citate de AFP.

In urma gravului incident in care a fost implicat avionul de tip F-4, Turcia a solicitat organizarea unei reuniuni de urgenta a aliatilor sai din cadrul NATO, care va avea loc marti la Bruxelles.